Nem mind cirkon ami fénylik!

nem minden cirkon ami fenylik

Avagy milyen kerámiából készülhetnek esztétikus fogpótlások CAD/CAM technológiával?

A XXI. században a számítógép és technika gyors fejlődése lehetővé tette, hogy olyan kerámiákat fel tudjuk használni a fogászatban, ami eddig nem volt lehetséges hagyományos laboratóriumi módszerekkel. A forgácsolással előállított vázak,  majd a  CAD/CAM (számítógéppel segített tervezés és kivitelezés) rendszerek megjelenése áttörést hozott a fogászatban használt technológiában.

A számítógéppel segített tervezés kifejlesztése lehetővé tette, hogy a legprecízebb és legidőtállóbb fogpótlások készüljenek. Ezzel a technikával teljes mértékben kiküszöbölhető az emberi tévedés lehetősége, mivel a tervezést és a gyártást is számítógép vezérli. A CAD/CAM rendszerek egy tömbből faragják ki a fogpótlást ezred milliméternyi pontossággal. 

De  miről is beszél a fogorvos, amikor cirkon koronáról beszél? És vajon miért van olyan sokféle áron?

Bár mindenki cirkon koronáról ír a prospektusokban, valójában nagyon sokszor nincs is cirkónium a fémmentes fogban. A CAD/CAM technológiában használt anyagokat két nagy csoportra tudjuk osztani:

szilikát kerámiára

A szilikát kerámiák nagyon hasonlítanak az ismert kínai porcelánhoz, kvarcból, kaolinból és földpátból tevődnek össze. Ezeket por formájában összekeverik majd magas hőmérsékletre hevítik és létrejön a kerámia anyag, amit a hétköznapi nyelv porcelánnak hív.  Az üveg kristályok beépülnek a szilikátba ezzel növelve a porcelán erősségét és áttetszőségét.

oxid kerámiára

Az oxid kerámia  cirkónium vagy alumínium oxidot  jelent. Ezekben bár fém atomok vannak jelen, tulajdonságaik egyáltalán hasonlítanak a fémekre. Ezek az oxidkerámiák nagyon erősek tudnak lenni, de nem annyira mint a fémek. Vastagabb koronákat, hidakat kell készíteni belőlük, viszont fehér színük, a foghoz közelebb álló tulajdonságaik miatt kedveltté váltak.

De miért is olyan drága a cirkónium korona?

Részben az CAD/CAM rendszer beruházási költségei miatt, másrészt az olcsó cirkónium sugárzó anyagokkal szennyezett lehet, amit drágán lehet csak eltávolítani. Ezért az olcsó alapanyagból készült fogpótlás bizony sugározhat. Maga a cirkónium kerámia fehér, de matt színű és egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy fog. Ezért hagyományos porcelánnal leplezni kell.

A szilikát kerámiák viszont pont úgy néznek ki, mint a fogzománc.

De akkor valójában melyik is a legjobb a kerámia a CAD /CAM rendszerrel készülő pótlások kivitelezéséhez? Melyik a legerősebb, a legesztétikusabb, a legkönnyebben formázható?

A szilikát kerámiák kvarcból, kaolinból és földpátból tevődnek össze. Ezek mellett más ásványi anyagokat is tesznek a vegyülethez. Ezekkel az ásványi anyagokkal ellenőrzik az anyag áttetszőségét és fényelnyelését. Ez a két paraméter nagyon fontos ahhoz, hogy esztétikus kerámiát kapjunk.

A kerámia típusokon belül a földpát a meglehetősen gyenge kerámiák közé tartozik, ezeket inkább csak leplező anyagnak vagy esetleg terhelést nem viselő héjaknak, koronáknak alkalmasak.

Leucittal megerősített üveg kerámia

A leucittal megerősített üveg kerámia különlegessége, hogy a leucit kristályokkal erősebb anyagot tudunk előállítani. Amikor ezeket a kerámiákat égetik a kristályok adják az anyag különösen finom szerkezetét. Ha az anyag textúrája finomabb az áttetszősége annál magasabb így esztétikai pótlásoknál kiváló.  Egy amerikai cég ezzel a kerámiával nőtt nagyra, azzal hirdetve magát, hogy olyan vékony héjakat tud készíteni, hogy nem kell a fogakat lecsiszolni hozzá.

Bejelentkezem

Karácsonyig minden korona egy árban van!

Szükséges kezelés
Cirkon korona 75.000,-Fogfehérítés fogkőleszedéssel 30.000,-Tömések fix áron 15.000,-

Anti Spam: Nem vagyok gép

Cirkóniummal erősített lítium szilikát kerámiák

A legújabb kerámiák, amik majdnem a cirkon erősségét adják, és esztétikai értéke is tökéletes. A kerámiák, cirkóniummal erősített kompozit vagy szinterkerámiák. Ezek a megmunkálás előtt érdekes lila vagy rózsaszínű anyagok, amiket ha kifaragás után magas hőfokra hevítünk, tökéletes fogszínű héjat vagy koronát kapunk.

És hogy teljes legyen a zavar: Kompozit kerámiák

Ezekben az anyagokban már különböző műanyag komponenseket is találhatunk,  átmenetet képeznek a fogászati műanyagok és  a kerámiák között. Nagyon szépek tudnak lenni. Ezek vagy leplezés nélkül használhatók, vagy kompozit leplezőanyaggal lehet tökéletesíteni őket.

Az ipar állandóan újabb anyagokat dob a piacra,nagy ígéretekkel, de van hogy  csak évekkel később derül ki, zsákutca volt a fejlesztés vagy sem. A cirkónium koronák már több mint 20 éve jelen vannak a piacon, bizonyítva tartósságukat.

Érdemes fogorvosát megkérdezni mielőtt fémmentes koronát készít, mire is gondol pontosan. Milyen anyagból milyen technikával, mekkora tapasztalattal rendelkező rendszert használ.

Tudta?

Az ittiriummal erősített cirkónium kerámiáknak “öngyógyító” tulajdonsága van. Ha terhelés hatására mikrorepedés keletkezik a kerámiában, akkor a repedés körül a kristályszerkezet megváltozása megakadályozza a repedés továbbterjedését.

A gyengébb minőségű, vagy rosszul kezelt cirkónium vázak rágás hatására vizes közegben kb. négy év után meggyengülnek és eltörnek.