szájsebészeti műtét után

Mit csináljak műtét után?

Nagyon sok, sokszor egymásnak ellentmondó  mendemonda van, hogy  műtét után mit szabad, és mit nem egy szájsebészeti műtét után. Még szakmai irányelvben is megjelenik olyan állítás ami ellentmond a tudományos tényeknek. Nos nézzük, hogy a nemzetközi irodalmat és több mint  30 év tapasztalatát összeszedve, milyen ajánlásokat tudunk nyújtani pácienseinknek.

Mit szabad műtét után tenni:

1. Pihenjen.

Az beavatkozás után ne tervezzen semmit,  a nap többi részét pihenéssel töltse. Ha nyugtatót adtak Önnek, valószínűleg álmosság fogja el. Ezért ne vezessen autót vagy ne végezzen olyan tevékenységet, amely koncentrációt igényel. Emellett fontos, hogy kerülje a megerőltető tevékenységeket. Ne hajoljon előre és ne emeljen semmit, ami kilökheti a sebből a vérrögöket és vérzést okozhat. Alváshoz, használjon több párnát, hogy fejét kissé emelt helyzetben tartsa.

2. Kövesse az utasításokat.

Ha orvos azt mondja Önnek, hogy ne mossa meg a fogát és ne használjon szájvizet, mivel a száj túl érzékeny lehet a rendes szájhigiéniai tevékenységekhez, fogadja el. Azt is mondhatják Önnek, hogy ne mossa meg a érzékeny helyet, hanem a többi fogat normálisan tisztítsa meg, vagy egyáltalán ne csináljon semmilyen higiéniai tevékenységet, hagyja pihenni, gyógyulni a sebeket.

Ha fogat moshat, használjon puha, speciális műtéti fogkefét pár hétig. 

Lehet hogy később öblögethet, de csak sós vízzel: ehhez oldjon fel fél teáskanál sót 2dl vízbe.

3. Jegeljen.

Az arca megduzzadhat vagy zúzódások jelentkezhetnek. Ez normális. Az első 24 órában tegyen jeges borogatást az állkapcsára 30 percig, majd távolítsa el 15 percig, majd ismételje meg. Ha mindkét oldalán műtötték, felváltva használjon egyetlen jégcsomagot 15 percenként cserélve az oldalt. A duzzanatnak csökkennie kell. Általában a 3. nap a legrosszabb, ezután gyorsan szoktak javulni a tünetek. Ha rosszabbodik, láza van, vagy genny jelentkezik, az fertőzés lehet. Ilyenkor  hívja fel fogorvosát vagy szájsebészét.

4. Csökkentse a vérzést.

Az első nap  után némi vérzés előfordulhat a szájsebészeti műtét után. Ha zavaró, hívja fel orvosát. Lehetséges hogy megengedik, hogy óvatosan ráharpjon egy összehajtott gézpárnára 10-20 percig, hogy segítse a véralvadást. Ha a vérzés 24 óránál tovább tart, vagy annyira erős, hogy a gézpárnát gyakrabban kell cserélni, hívja fel fogorvosát vagy szájsebészét.

5. Védje a sebet

Nem piszkálja a vérrögöt, ami a szájban gyakran fehér színű. A vérrög alatt gyógyulnak a szájban lévő sebek, a vérrög alakul át szövetekké: csonttá, nyálkahártyává. Ezért ne használjon szívószálat, ne igyon alkoholtartalmú vagy szénsavas italokat, és ne dohányozzon legalább 3 nappig a beavatkozás után. Próbáljon nem túl sokat köpni sem.

6. Figyeljen arra, mit eszik.

A műtét után jó választás a hűvös, puhább ételek. Javasoljuk a zsíros ‘egészségtelen’ ételek fogyasztását, a zsírok, olajok védőréteget képeznek a seb felett, ezáltal is segítve a gyógyulást. 

Kerülje az olyan ételeket, amelyek túl forrók, hidegek, kemények, rágósak vagy fűszeresek, esetleg cukrosak, a cukor kiváló táptalaj a szájban tenyésző kórokozóknak.

A sok folyadék fogyasztása viszont előnyös, egyrészt higítva a vért javul a szövetek vérellátása, másrészt természetes módon tisztul a szájüreg.

7. Vegye be a gyógyszereket.

Valószínüleg először gyógyszeres segítségre lesz szüksége a fájdalom kezelésében. Fogorvosa felírhat Önnek gyógyszert erre, de bevehet recept nélkül kapható nem szteroid fájdalomcsillapítókat.Ezen gyógyszerek nem csak a fájdalmat, hanem a beavatkozás miatt kialakult gyulladást is csökkentik. Fogorvosa antibiotikum szedését is elrendelhette, kövesse az utasítást a szedés gyakorisága és időtartama tekintetében. Amennyiben mellékhatásokat észlel, haladéktalanul jelezze telefonon orvosának. 

8. Legyen elővigyázatos

Figyelje a fertőzéseket, lázat, olyan duzzanatot, ami több mint 3 napig után sem csökken,valamint nyelési vagy légzési nehézséget. Az esetleg  szedett gyógyszerekre is allergiás reakció léphet fel. Azonnal hívja fel fogorvosát, ha ezek bármelyike előfordul Önnél.

9. Ellenőrzés.

Menjen el minden műtét utáni ellenőrző  vizsgálatra, hogy megbizonyosodjon arról, jól gyógyul. Kövesse fogorvosa összes utasítását, hogy elkerülje az esetleges késői szövődményeket.

Mit nem szabad csinálni szájsebészeti műtét után?

1. A sebet szívogatni, vízzel öblögetni tilos, mert az további vérzéshez vezethet. 

Ne öblögessen szájvízzel sem.. A speciális szájvizek nem csak a baktériumok számát csökkentik, hanem a saját sejtek osztódását is, ezáltal a regeneráció sebességét is, valamint a seb szétnyílását is elősegítik.

2. Az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos! 

A melegítés hatására a kezelt terület belobbanhat, gennyes gyulladást alakítva ki.

Ugyanezért ne napozzon, nem menjen szaunába, gőzbe sem 2-3 hétig.

3. Arcüreg zárás esetén 3 hétig tilos orrot fújni! 

Ne végezzen nehéz fizikai munkát 3 hétig (emelni, hajolni, stb). Naponta használjon 3-4 alkalommal Nasivin vagy más orrsprayt, egy héten keresztül.

Arcüreg zárás esetén 10-14 napig kifejezetten nem ajánlott a repülés!

4. Tej, tejszín, vagy más biofilm réteget képző ételeket kerüljön.

A biofilm egy vékony réteg amiben amiben a baktériumok felszaporodhatnak. Hogy melyek ezek az ételek? Azok amelyek a poháron és a tányéron is nehezebben lemosható réteget képeznek. 

5. Alkohol fogyasztása szájsebészeti műtét után.

A  tömény alkohol vérbőséget okoz a nyálkahártyán, fokozva a vérzés veszélyét, viszont fertőtlenítő hatása csak a 70% erősebb alkoholoknak van, ezért a pálinkás öblögetés nem célravezető. Másrészt előfordulhat, hogy a ital összevesz a szedett gyógyszerekkel, gyomorvérzést, esetleg alkohol mérgezést okozva.

6. Uszoda, természetes vizek látogatása.

Az közfürdőkben, természetes vizekben levő mikroorganizmusok mind számukban, mind minőségükben merőben eltérnek a megszokottól, ezért sebbe jutva fertőzést okozhatnak. 2-3 hétig ne látogassa ezeket.

Összegezve a legjobb pihenni, és békén hagyni a szájüreget. Gyulladás, gennyesedés, szájnyitás nehézsége (szájzár) vagy láz esetén viszont  azonnal jelentkezzen fogorvosánál! Bármilyen bizonytalanság, egyéb felmerülő probléma esetén is telefonáljon kezelő orvosának!

Share:

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat