Milyen fog implantátum fajták léteznek? És melyiket válasszam?

Ha fogorvosi kezelés előtt állunk és egy kicsit is rákeresünk a fogászati kezelések mibenlétére, a nagy testvér mesterséges intelligenciája egy pillanat alatt ránk zúdítja a kiválóbbnál is kiválóbb implantációs ajánlatokat. Általában remek árakat ígérnek, sokkal jobbakat, amit fogorvosunktól hallottunk. Hogy lehet ez? Mik azok az apróbetűs részek, amik a hirdetés kereteibe nem férnek bele?

A legegyszerűbb: fix fogsor (mini implantátumokkal)

Mint a címből is mutatja fogsorról,azaz kivehető pótlásról beszélünk. Teljes fogatlanság esetén a legegyszerűbb módja a pótlásnak egy kivehető fogsor készítése. Amennyire egyszerűnek tűnik, hogy csak egy-két lenyomatot kell az orvosnak vennie és a fogtechnikus elkészíti a műanyag fogakat, annyira sok a buktatója. Gondoljunk csak bele, hogy ilyenkor az idegekkel teli lágyrészeknek kell elviselni azt a nyomást, amit a fogak a csontokon keresztül adtak át. Még szerencse hogy a csontokban nincsenek közvetlen érző idegek. Ezen tud segíteni a 2-6 db gömbfejű implantátum, amire egy patenttal csatolódik rá a pótlás. Ezáltal az fixen a helyén van, nem tud elmozdulni, lötyögni, nem dörzsöli ki az ínyt. Fontos, hogy a csont amibe beültetik az implantátumokat, tömör legyen. Ha 1-1 csavarral gond akad és el kell távolítani, az sem végzetes probléma, a megmaradt csavarok át tudják venni a kivett implantátum szerepét, ami később újból beültethető.

Előnye:

 • nem megterhelő a műtét
 • gyors megoldás
 • jó szájhigiénét lehet vele elérni
 • akár a meglevő pótlást is jobbítani lehet vele
 • kevés, de tömör csont esetén igazán jól működik
 • ára: $$ (480.000 Ft - 700.000 Ft)

Hátránya:

 • a pótlás kivehető marad
 • csak teljes fogatlanság esetén használható

fix fogsor

(mini implantátumokkal)

480.000 Ft-tól

A klasszikusok: 2 részes implantátumok

A legtöbb svájci, izraeli, esetleg koreai néven reklámozott implantátum ebbe a csoportba tartozik. Meg kell jegyezni, magyarok is gyártanak implantátumokat. A gyártók 40 éve versenyeznek egymással, kinek van jobb felületkezelése, hogy melyik integrálódik gyorsabban. Az orvosok azóta vitatkoznak, hogy a savazott, vagy az oxidált felszín a jobb. Esetleg a most divatos lézerkezelt. Ezek a nagy rejtélyek még nem oldódtak meg, valószínűleg mindegyik egyformán jó. A kétrészes implantátumnak a lényege, hogy az egyik fele bekerül a csontba, a másik fele csavarkötéssel kapcsolódik hozzá. Ez a második rész (implantátum fejnek hívják az orvosok) tartja a ráragasztott vagy rácsavarozott fogat. A csavarkötés oldható, sajnos néha magától is oldódik. A csavarkötés a rendszer előnye és hátránya is. A menetek és a részek közötti résekben baktériumok telepedhetnek meg, ez a külső, rücskös felszínre tapadva periimplantitiszt, azaz gyulladást okoznak az esetek mintegy felében, ami további kezeléseket tesz szükségessé. Viszont a csavarkötések adta szabadsággal, jó esztétikai eredményt érhetünk el.

Egy fogat, vagy teljes fogatlanságot is gyógyíthatunk vele, de az implantátum körül legalább 1.5-2 mm csontnak kell lennie. Ha nincsenek meg a feltételek, akkor csontpótló műtétekkel kell kombinálni az implantációt, ami minimum 4 hónap gyógyulási idővel jár. Ha elég csontot sikerül növeszteni, akkor szabadon, ideális pozícióba is beültethetjük az implatátumot . Ha tökéletes esztétikát akarunk, és van elég időnk kivárni a műtétek gyógyulását, akkor ez a választandó implantátum. Sajnos a sok alkatrész, és a sok orvos-beteg találkozás és műtétek nem teszik olcsóvá ezt a megoldást. A rendszer bonyolultságából és a sok alkatrészből eredendően sok a hamis hirdetés a témában: gyakran az árak csak az implantátum és a beültetés árát tartalmazzák, a többi alkatrészt és a koronáét nem. Mindig kérdezzünk rá, mennyibe fog kerülni az egész kezelés és mikorra lesz készen a fogunk.

Előnye:

 • nagy variabilitás
 • jó esztétika
 • egy vagy több fogat is lehet pótolni vele

Hátránya:

 • gyakran nem lehet azonnal terhelni akár 1-2 év múlva lesz csak fog
 • viszonylag sok csont kell hozzá
 • periimplantitis esélye nagy
 • ára: $$$$ (300.000 Ft - 6.000.000 Ft)

Dr. IHDE Hexacone implantátum

194.000 Ft

3 hónap után:

Implant felszabadítás: 25.000 Ft

Implant fej: 43.500 Ft

+ 6 hónap után fémkerámia korona: 97.500 Ft/db

Összesen: 360.000 Ft

Nobel Biocare N1 trioval connection implantátum

275.000 Ft

xeal base platfom: 31.000 Ft

gyogyulási csavar: 28.000 Ft

implant fej: 38.800 Ft

cirkónium korona: 108.750 Ft/db

Összesen: 482.100 Ft

Bazális implantátum: A harcos csavar

A bazális implantológia is több 50 éves múltra tekint vissza. Alapja, hogy az arc és állcsontoknak vannak olyan területei, amik az évek során sem szívódnak fel, megmaradnak. Ha ide az évek során összegyűlt tapasztalatok alapján létrehozott szabályok alapján ültetnek be implantátumokat, hosszú távon stabil fogpótlás készíthető rájuk. Mivel nem szükséges ilyenkor megvárni, hogy a titánra a csont ránőjön, ezért az implantátum felszíne polírozott, ami megakadályozza a baktériumok megtelepedését. A kemény csontba csavart implantátum azonnal terhelhető, sőt terhelendő. Ez nagy előny, de figyelembe kell venni, hogy a elsorvadt csont ezekben az esetekben nincs pótolva, ezért a hiányzó csontot és lágyrészeket a fogművek pótolják, ami nagyobb pótlások formájában jelenik meg. Mivel az implantátumok nem oda kerülnek, ahol a fogak voltak, hanem ahol bazális, azaz fel nem szívódó csontterület van, ezért néha esztétikai kompromisszumot kell tenni. A rendszert sokan támadják, ez magyarországi irányelvben is szerepel, de hozzáértő kezekben gyorsan, jó, hosszútávú eredményt lehet elérni vele. Mivel nincs sok alkatrész, ezért az ár olcsóbb lehet a kétrészes implantátumokénál, de mivel a lágyrészek és a csont változik a fogmű átadása után, ezért először gyakran csak egy hosszútávú ideiglenes pótlás készül el.

Előnye:

 • gyorsan lehet fogat pótolni, akár kevés csont esetén is
 • nem jellemző a periimplantitis
 • egy fog vagy teljes fogatlanság esetében is használható
 • ára kb 70%-a a kétrészes implantátumokénak: $$$ (200.000 Ft - 2.500.000 Ft)

Hátránya:

 • esztétikai kompromisszum
 • csak gyakorlott orvos tud eredményes lenni
 • gyakran ideiglenes,de fix koronákat kell készíteni

IHDE bazális implantátum

194.000 Ft

PMMA funkcionális korona: 43.500 Ft

Összesen: 237.500 Ft

+ 6 hónap után fémkerámia korona: 85.000 Ft/db

Teljes állkapocs rehabilitáció, fogívenként

10-12 implantátum, funkcionális híd (fogak), 1 éves ingyenes kontroll

1.800.000 Ft

All on 4, vagy legyen inkább 6?

 

Másik megoldás kevés csontállomány és teljes fogatlanság esetén. Paulo Malo rájött a 90-es években, hogy statikailag elég csak előre - ahol a legtöbbször még van elég csont- négy darab (néha 6) implantátumot behelyezni, és erre is lehet konzolos megoldással szabad végű hidat készíteni. Előnye, hogy kevesebb implantátumot kell behelyezni, és nem kell csontpótlás, ami költséghatékony, viszont a fogművel kell itt is a hiányzó csontot pótolni. Sok szép eredményt értek el, de sok a reklamáció is, ami érthető, hiszen ha csak 1 implantátum nem tart tökéletesen, akkor az egész fogmű kárba veszett. A Malo Clinic jelenleg csődeljárás alatt van.

Előnye:

 • költséghatékony fix fogpótlás
 • azonnal terhelhető

Hátránya:

 • ha 1 implantátum megsérül, az egész munkát újra kell készíteni
 • csak teljes fogatlanságot lehet pótolni
 • ára: $$$ (1.300.000 Ft - 2.400.000 Ft)

All-on-4 (Dr.IHDE)

1.500.000 Ft-tól

Ezeken kívül még több, nem túlzottan elterjedt módszerrel lehet a hiányzó fogakat pótolni, mint például a szubperiosztális implantátumok, amikről általánosságban elmondható, hogy a mostanában rendkívül jellemző ‘kevés csont’ problémára próbál megoldást találni. Bármilyen implantátum rendszert is választunk, mindegyikre igaz, hogy csak olyan rendszert szabad használni, ami az európai orvosi eszköz rendelet (MDR) alapján az orvos beültethet; ami azt is jelenti, hogy a gyártó vállalja a felelősséget az implantátumai után.

Az árváltozás jogát fenntartjuk. Egyénre szabott kezelési terv a szakorvosi konzultáció alatt biztosított.

KÉRDŐÍV

Töltse ki rövid kérdőívünket, hogy megtudja Önnek melyik implantátum felelne meg legjobban!

JELENTKEZZEN BE!

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat

  frontpageform

  Kérjük töltse ki az alábbi kérdőívünket amiből megtudhatja milyen fajta implantátum felelne meg Önnek!
  Kérjük töltse ki az alábbi kérdőívünket amiből megtudhatja milyen fajta implantátum felelne meg Önnek!