fogíny egészsége

Miért fontos az egészséges fogíny? Mert hatással van az egész szervezetünkre

egészség és fog

Kutatásokból nyilvánvalóvá vált, hogy a fogak, az egészséges fogíny és körülötte lévő szövetek rengeteg üzenetet hordoznak az ember általános egészségügyi állapotáról. Anthony Lacopino a Manitoba Egyetem dékánja azt mondja “Amit a szájban látunk jelentős hatást gyakorol szerv- rendszereinkre és a testben lejátszódó folyamatokra“. Ugyanez fordítva is igaz “A szervezetben történő dolgok megmutatkoznak a szájban“.

A szájban lévő baktériumok hatással lehetnek a szívre?…

Egyes tanulmányok azt mutatják, akinek ínybetegsége van, nagyobb valószínűséggel fordul elő szívbetegség, mint akinek egészséges az ínye. A kutatók nem tudják, pontosan miért van ez, de az elgondolkoztató hogy az elmeszesedett erekben ugyanolyan plakkok és baktériumok vannak, mint a fogkőben. Mindenesetre vigyázzunk az fogínyünk egészségére úgy, mint egész testünkre!

A száraz száj és nyelv fogszuvasodást okoz…

Minden századik ember Sjögren-szindrómában szenved, kevésbé ismert betegség, de annál többet küszködnek vele. A szervezet immunrendszere tévedésből megtámadja a könnycsatornát és a nyálmirigyeket, ami krónikus szem-és szájszárazságot okoz. A nyál segít megvédeni a fogakat és az ínyt a baktériumoktól, amik a fogszuvasodást és fogínygyulladást okozzák. Tehát egy folyamatos szájszárazságnál jobban ki van téve az ember a fogszuvasodásnak és az ínygyulladásnak.

Stressz és fogcsikorgatás, ettől biztos nem lesz egészséges fogíny…

Ha stresszel, ideges vagy depressziós, akkor nagyobb lehet a kockázata a szájüregi egészségi problémáinak. Az emberek amikor stresszelnek, nagy mennyiségben termelnek kortizol hormont, amely negatív hatással van a fogínyre és egész testükre. A stressz is eredményezhet rossz szájhigiéniát. A legtöbb ember nem mos rendszeresen fogat, nem használ fogselymet. A stresszel kapcsolatos szokások közé tartozik a dohányzás, alkoholfogyasztás és a fogak csikorgatása is (bruxizmus). A fogcsikorgatás nagyon kellemetlen dolgog, mivel közvetlenül teszi tönkre a fogakat, és a fogorvosok nagyon nehezen tudnak tartós fogpótlást készíteni. A megoldás ilyenkor nem csak a fogorvos kezében van.

Sápadt íny és vérzékenység…

Ha vérzékenységben szenved, akkor szája fájhat, sápadt lehet, nyelve megdagadhat és sima lesz. Vérzékenységnél a szervezet nem rendelkezik elegendő vörösvérsejttel vagy a vörösvérsejtek nem tartalmaznak elegendő mennyiségű hemoglobint. Ennek eredményeként szervezetünk nem jut elegendő oxigénhez. Különböző típusú vérzékenységek léteznek, melyeknél a kezelés változik. Konzultáljon orvosával, hogy megtudja a pontos diagnózist és hogyan kell azt kezelni.

Fogvesztés és vesebetegség…

Azoknál a felnőtteknél, akiknek nincs foguk nagyobb valószínűséggel alakul krónikus vesebetegség, mint akiknek még van. Az, hogy hogyan kapcsolódik össze a vesebetegség és az ínybetegség/ fogágybetegség a kukatók előtt sem száz százalékosan világos még. A kutatók azt sejtik, hogy a gyulladás lehet a közös szál. Ha rendben tartjuk fogainkat, csökkenthetjük a vesebetegség kialakulásának kockázatát. És a fogvesztést, ami miatt fogpótló beavatkozásokat kell végrehajtani.

Az egészséges íny rózsaszín, kemény, nem piros és nem duzzadt. Annak érdekében, hogy egészségesen tartsuk az ínyünket, elengedhetetlen a jó szájhigiénia. Napi kétszer mossunk fogat, használjunk fogselymet legalább naponta egyszer, öblögessünk szájvízzel és rendszeresen keressük fel fogorvosunkat ellenőrzésre!

Share:

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat