fog imlantatum menete

Mi az a sok lépés az implantációnál?

Az orvos behelyezi az implantátumot, várunk egy kicsit, aztán felhelyezi a koronát. Ez ilyen egyszerű vagy mégsem? Mi a fog implantátum menete?

A hagyományos implantátum egy belül üreges test, mint egy tipli vagy dübel. Amikor implantálásról beszélünk, ennek a csontba való beültetéséről beszélünk. Ilyenkor a klasszikus módszer szerint az orvos felnyitja az ínyt, hogy pontosan lássa, mettől meddig terjed, vízhűtéses fúróval megfúrja a kívánt mélységű lyukat, és becsavarja az implantátumot, majd zárócsavart tesz bele, hogy a dübel közepébe ne jussanak be a baktériumok.

Ezek után várni kell 3-4 hónapot. Utána következik az implantátum felszabadítása. Ilyenkor újabb metszés történik az ínyen, és a zárócsavar helyére egy ínyformázó csavar kerül. Ez a csavar szolgál az ínyen egy  átmeneti zóna kialakítására. A Hungarodentalnál használt Nobel Biocare N1 rendszernél ez a csavar úgy van kialakítva, hogy bent marad, nem kell a mélyebb részekhez többet hozzányúlni, a felülete úgy van megformázva, hogy az íny rátapad a titán felszínre. N1 Base rendszernek hívják. Más rendszereknél ezt ki kell csavarni, hogy a többi lépést elvégezhessük.

Egy hét után egy speciális lenyomatvételi fejjel lenyomatot vesz a fogorvos az implantátumokról, a környező és szemben lévő fogakról, hogy a fogtechnikus elkészíthesse a koronákat. Ehhez technikai analógot  gipszel be a mintába, becsavarja a megfelelő dőlésszögű és magasságú implantátum fejet, hogy a kész fogak majd  a lehető legjobban illeszkedjenek a szomszédos fogakhoz. Ezek a koronák legtöbbször úgy vannak kialakítva, hogy lyuk van a tetejükön, ezáltal  csavarosan lehet rögzíteni őket. Szükség esetén eltávolíthatóak.

Az összes beavatkozás a kontrollokkal együtt legalább 6-8 orvoslátogatást feltételez és 3-4 hónapot vesz igénybe. 

Kérdés: kinek van erre ideje, energiája? Nos, szerencsére sok esetben  pár lépést megspórolhatunk.

Ha sikerül az implantátumot úgy behelyezni a csontba, hogy a primér stabilitása megfelelő legyen, akkor azonnal is meg lehet terhelni a csavarokat. Természetesen ilyenkor az orvosnak figyelembe kell vennie azt a tényt is, hogy a csont fiziológiája miatt a csavarok stabilitása az első 3-6 hétben csökken, valamint hogy a műtét hatására az íny mindig visszahúzódik. Ennek a mértéke nem kiszámítható. Szóval ilyenkor a páciens részéről is nagyobb odafigyelés szükséges. A terhelés csökkentése érdekében a  legtöbbször hosszútávú ideiglenes fogak készülnek, amiket fél-egy év után érdemes lecserélni. Az alsó és hátsó régióban, ahol az ínyvisszahúzódás nem látszik, néha egyből lehet végleges koronákat is készíteni. Általában ilyenkor több implantátumot ültetünk be.

Aki egyszerűbb, gyorsabb megoldást szeretne, nem szeretne ennyi beavatkozást, sok foghiánya van és egy egyszerűbb esztétika is megfelelő,  azoknak ajánlhatók az egyrészes implantátumok, amelyeket a stratégiaiTM  kortikobazális implantológiai elveknek megfelelően kell beültetni. Az egyrészes implantátumok mindig azonnal terhelendőek, hiszen egy darabból vannak, és a fejük mindig kilóg a csontból. Ezeket az implantátum beültetéseket úgy kell megtervezni, hogy a fogorvos elérje a kívánt primer stabilitást, és a rágás során se mozogjon a rendszer 5 század milliméternél többet. Ehhez nagy gyakorlat kell mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről, hogy olyan rágási sémát tudjon kialakítani, hogy megfeleljen ezeknek a feltételeknek.

 Természetesen a pácienseknek is oda kell figyelni az implantológiai kezeléseknél, a legkisebb rendellenesség esetén azonnal  fogorvoshoz kell fordulni, ugyanis ha az implantátum egyszer megmozdul, akkor magától nem fog fixálódni soha.

Dr. Koronczay László
vezető főorvos, fog- és szájbetegségek szakorvosa, Implant Foundation tanára, igazságügyi szakértő

Share:

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat