Meglazult fogászati implantátum: Okok és tünetek

A fogászati impantátumok használata már elég régóta népszerű megoldást jelent a hiányzó fogak pótlására, és az igény folyamatosan növekszik. A magyarázat egyszerű: az implantátumok mind esztétikailag, mind funkcionálisan kiváló alternatívát nyújtanak a már hiányzó fogak helyettesítésére. De mi a helyzet a meglazult fogászati implantátumokkal? Bár a beültetett implantátumok 97%-a hosszú évekig sikerességet mutat, néhány esetben tapasztalhatjuk azok meglazulását.  Ebben a cikkben összegyűjtöttük a lehetséges tüneteket és okokat illetve, hogy mi a teendőnk, ha implantátumunk nem illeszkedik úgy, ahogy kellene. 

A meglazult implantátum tünetei

 • Duzzadt íny a fog körül
 • Fájdalmas íny
 • Vérzés a fog körül
 • A fog mozgathatósága
 • Harapási, rágási nehézség
 • Az íny elszíneződése a fog környékén


Hogyha Ön a felsoroltak közül bármelyiket tapasztalja, elképzelhető, hogy implantátuma meglazult. Ennek rengeteg tényező állhat a hátterében, ám a legtöbb a legkevésbé sem jelenti az implantátum sikertelenségét. Keresse fel fogorvosát, aki az okok kiderítése után megoldással szolgálhat Önnek. Vagy jelentkezzen be a budai szakrendelőnkbe, ahol azonnal lokalizálni tudjuk a problémát.

 
Miért lazult meg az implantátumom?


A fogászati implantátum három fő részből áll. Maga az implantátum egy csavar, ami a csontba behelyezésre kerül. Miután a csont a csavarral „összenőve” megfelelően stabilizálja azt, az implantátum készen áll a tényleges, szemmel látható fog hordozására. A korona és az implantátum összekötésére az úgynevezett felépítmény vagy implantátum fej szolgál. A felépítmény egy köztes elemként van jelen, tekintve, hogy mind az implantátumhoz, mind a koronához csatlakozik. Végezetül a korona vagy fogpótlás az a rész, amely helyreállítja az elvesztett fog esztétikáját és funkcióját. 

Meglazult az fogászati implantátum és a korona

A korona csavarral vagy ragasztással rögzülhet a felépítményen. Mindkét esetben történhet meglazulás, de aggodalomra semmi ok. Ennek semmi köze a tényleges implantátumhoz. A legtöbb esetben a csavart meg lehet szorítani, ami körülbelül 10 percet vesz igénybe. Abban az esetben, ha a korona ragasztva volt, lehetséges a meglévő korona újraragasztása, vagy egy új korona felhelyezése. fontos, hogy időben menjünk fogorvoshoz, mielőtt a meglazult korona letörne.

Eltört a felépítmény vagy a korona

Tekintettel arra, hogy a fogászati implantátumok extrém erős fémből készülnek, ez csak igen ritkán fordul elő. Bizonyos esetekben azonban megtörténhet, hogy eltörik a felépítmény a rágás során fellépő erők miatt. Ha a koronából letörik egy darabka az nem nagy gond, pár nap alatt jevítható, vagy cserélhető. Ha viszont az egész felépítmény letörik az elég komoly probléma, mert a csavar betört része ilyenkor mélyen az implantátumban marad ezt kell ilyenkor ‘kibányászni’, ami nehéz és időigénes folyamat, nem is sikerül mindig. Ilyenkor csak a MacGyver féle megoldások, vagy az implantátum eltávolítása jöhet szóba.

Meglazult az fogászati implantátum vagy az egész implantátum kiesett?

Sajnos sikertelen implantátum-beültetésekre is van példa. Előfordulhat, hogy a csont soha nem nő sikeresen össze az implantátummal, vagy a használat során más okokból kifolyólag ez a csont-implantátum kapcsolat megszakad. Ebben a szerencsétlen esetben az implantátum eltávolítása javasolt, de ez nem zárja ki a jövőben egy újabb beültetését.

Teendők meglazult implantátum esetén?

A mozó implantátum azon kívül hogy lehetővé teszi gyulladás kialakulását és mélyebbre hatolását, a környező csont felszívódását okozza. A legfontosabb, hogy ne fogdossuk, nyomogassuk az implantátumot és környékét. Mihamarabb foglaljon időpontot implantátum specialistához, aki mielőb eltávolítjmegvizsgálja, megállapítja a meglazulás pontos okát és kezelési tervet állít fel az Ön számára. Mi a Hungarodentalnál vállaljuk az elrontott, vagy meglazult implantátumok javítását, rendbetételét. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy olyan betegeknek is segítséget nyújtsunk, akikről már lemondott a fogorvosuk és már ők maguk sem hisznek az fogpótlásuk sikerességében. 

Amíg eljut hozzánk konzultációra, addig is próbálja elkerülni a problémás fogon való rágást, a pépes étrend is erősen javasolt. Ha a fogászati implantátum bármely része kiesett az Ön szájából, őrizze meg biztonságos helyen, és vigye magával az időpontra.

  Leginkább jellemző porblémám:

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat