Rossz lehelet a mandulakőtől

Kellemetlen a lehelete? Nem tudja meghatározni pontosan mi okozhatja? Akár a mindennapokban nem ismert mandulakövek is előidézhetik a rossz szájszagot.

Ha soha nem hallott még mandulakőről, valószínűleg nincs egyedül. Amikor eszünk, az étel olykor megragad a mandula apró gödreiben, majd megkeményedik vagy meszesedik, átmeneti kalcium lerakódást képezve. Ezt a folyamatot baktériumok okozzak Az apró lerakódások szabad szemmel nem láthatóak és ártalmatlanok.

Vannak, akiknél semmiféle tünetet nem okoz, míg másoknál rossz lehelet, torok irritációt, duzzanatot, nyelési problémákat válthat ki, továbbá fehéres csomókat vagy dudort látni a mandulán. Számos esetben CT vagy MRI tudja csak kimutatni a köveket.

A mandulakő gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akiknek szájszárazsága van, például fájdalomcsillapítótól illetve akiknek mandulagyulladásuk volt. Egy brazil tanulmányban olvashatunk róla, hogy azon páciensek, akinek rossz a lehelete és mandulagyulladása van/ volt, 75%-nál találtak mandulaköve

A szájhigiéniának nagy szerepe van a megelőzésben. Rendszeresen napi kétszer, alaposan mossunk fogat és használjunk alkoholmentes szájvizet. Ugyanakkor fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is, ami kimossa a fent említett lerakódásokat az apró kráterekből.

Amennyiben fogorvosa is mandulakövekre gyanakszik fül-orr gégész szakorvoshoz fogja irányítani. Eltávolításukat bízzuk szakemberre.

 

Ha most szeretne bejelentkezni, töltse ki az alábbi űrlapot:

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat

  frontpageform

  Share:

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat