Letörött fog?

Tudta, hogy a letört fog sokkal gyakoribb egészségügyi probléma, mint azt sokan gondolnák? Mert bár a fogainkat különösen erősnek, ellenállónak hisszük, mégis megsérülhetnek, eltörhetnek külső behatás következtében, de akár a fogszuvasodás is vezethet fogtöréshez. De mi a teendő letörött fog esetén?

Ezek a sérülések amellett, hogy rendkívül fájdalmasak lehetnek, professzionális fogászati kezelés hiányában súlyos gyulladást okozhatnak, ezáltal további problémákhoz vezethetnek. A letört fog nem pusztán esztétikai hiba, ezért fontos tudni, mik a lehetőségeink, ha már megtörtént a baj. 

Mi okozhatja a fogak törését?

A legkézenfekvőbb okok közé soroljuk a kemény ételek (cukorka, jégkocka, véletlenül a süteménybe kerülő gyümölcsmag) harapása, rágása során bekövetkező fogtörést csakúgy, mint azokat a (sport)baleseteket, amikor az erős külső behatás következtében valamelyik frontfog vagy akár hátsó fog is kitörik.   

Gyakori, hogy nem az egész fog törik ki, csak egy kisebb darab törik le belőle, ez leginkább a frontfogakat érinti (de a hegyes rágófelületeket is károsíthatja), eredménye egy csorba, kevéssé esztétikus törött fog, mely azonban fájdalmat általában nem okoz. 

Amikor repedés jelenik meg a fogon, a sérülés az egész fogat érintheti, a zománctól a fogidegig. A fog megmenthető korai diagnózissal és célzott fogászati kezeléssel. Fogászati beavatkozás hiányában a repedés fokozatosan terjed és a sérült fog később már nem menthető meg. A repedések az éjszakai fogcsikorgatás hatására mélyülhetnek.   

A fog függőlegesen kettétörhet, ez korábbi (kezeletlen) repedés következményeként azonnali fogászati ellátást igényel, ugyanis nagy fájdalommal jár.

Ha egy üreg gyengíti a fogat belülről, az szintén törött foghoz vezethet.

A foggyökértől is eredhetnek olyan repedések, melyek a rágófelület irányába terjednek; ha elfertőződnek, a gyökér környéke begyullad és fájdalmat okoz.

Mit tehetünk, ha kitört vagy eltört egy fogunk?

Semmiképp ne hagyjuk, hogy a törött fog kezeletlen maradjon. A sérült terület fogszuvasodásra még inkább hajlamos lesz. A kezeletlen repedések pedig a fogak töréséhez vezethetnek a foggyökérnél, ami rendkívül fájdalmas állapot. Forduljunk minél hamarabb fogorvoshoz, aki az egyedi igényeinknek, egészségügyi állapotunknak leginkább megfelelő helyreállítási megoldást fogja javasolni. 

Melyek a törött fog helyreállításának módjai?

Kisebb törések, csorbulások javításához elegendő lehet egy fogtömés; frontfogak esetében fényre megkötő, a természetes fogak színével teljesen megegyező kompozit gyantát ragasztanak a törött rész helyére.

Gyökérkezelés szükséges, ha a fogban keletkezett repedés eléri a fogbelet. Ha fogérzékenységet, duzzanatot vagy fogfájást tapasztalunk, valószínűleg gyökérkezelésre van szükség. Ez a kezelés magában foglalja az idegek és a fogbél eltávolítását. Ezután a gyökércsatornát megtisztítják és lezárják. Azonnali kezelés nélkül a fertőzés (mely a kezeletlen fogbélgyulladás miatt alakul ki) továbbterjedhet, és más, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

A fogászati héjakat elsősorban a törött frontfogak helyreállításakor használják a fogászatban, mert a végeredmény teljesen természetes, esztétikus és hosszú ideig (akár évtizedekig) tart. A héjak készülhetnek kompozit gyantából vagy porcelánból attól függően, mekkora a törött fogrész. A törött fog felszínéből, a zománcból eltávolítanak kb. 0,5 mm-nyit, ennek a helyére ragasztják a rendkívül természetes hatású héjat. 

A fogászati korona a törött fog helyreállításának gyakori formája. A koronák különböző anyagokból készülhetnek: fémből, kerámiából, porcelánból. A korona helyének előkészítése, illetve a felépítmény elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban nem vesz igénybe hosszú időt, két-három hét múlva tökéletes pótlással mosolyoghatunk.     

Előfordulhat, hogy a törött fogat nem lehet kezelni, nem menthető, ilyenkor húzással eltávolítják, s a helyére az eredeti fogakhoz tökéletesen illeszkedő fogimplantátummal helyettesítik a hiányzó fogat. A fogbeültetés során a mesterséges foggyökérnek teljesen be kell épülnie az állcsontba, és ez a gyógyulási folyamat hónapokig húzódhat. A végeredmény stabil, természetesen esztétikus fogpótlás egy életen át. 

Minél tovább halogatjuk a törött fog kezelését, annál inkább növekszik a fertőzés kockázata, ezzel együtt a fog végleges elvesztésének lehetősége. Amennyiben önt is érinti a probléma, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel; specialistáink minden kérdésére válaszolnak, és egyénre szabott ajánlatokkal segítenek megtalálni az ön számára legmegfelelőbb megoldást.

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat