Periimplantitisz, az implantátumok körüli gyulladás

Az implantatumok koruli gyulladas

 

A kétfázisú implantátumok hosszútávú kockázatai

A periimplantitisz egy gyulladásos betegség, amelynek a következménye gyulladás, a már beépült fogászati implantátumok környékén lévő íny- és csontállományban. Ennek eredménye csontvesztés az implantátumot tartó csontban, amit ha nem kezelünk, kiesik az implantátum.

A periimplantitisz egy viszonylag új kifejezés. Először a 80-as években került reflektorfénybe, a 90-es években jegyezték fel először, hogy ez a betegség az implantátumot tartó csont veszteségét okozza.

A peri-implantitisz kialakulása az implantátum két része közötti résre vezethető vissza . A periimplantitisz elsődleges kialakulási oka bakteriális lepedék – biofilm – az erre fogékonyakban, amely az implantatumhoz kötődik. A kétfázisú implantátumoknál a fej és az implantátum közötti rés még plusz egy biofilm megkötő tényező, amely így felerősíti a betegség menetét.

A csont különböző okok miatt csökkenhet, megszűnhet az implantátum körül. Erről az állapotról általában nem is tudnak a betegek. Eltérő időpontokban jelentkezhet a csontvesztés: nagyon korán,a korona felhelyezése után elindulhat a folyamat, másoknál csak évekkel később. A peri-implantitisz lefolyása általában fájdalommentes. Ha már kialakult akkor jelentkeznek a tünetek.

Számos kockázati tényező van. A dohányzás érszűkülethez vezet, amely csonveszteséget generál. Azoknak, akiknek orvosi problémája van, diabéteszben szenvednek, csontritkulásuk van, legyengült az immunrendszerük, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a csontvesztésre, az implantátumok körül. Ha a múltban volt fogínybetegsége valakinek, még nagyobb kockázatnak van kitéve.

A fogcsikorgatás egy másik rizikó faktor az implantátumok, és az implantátumok körüli csontvesztéshez.

Az otthoni gondoskodás szájhigiéniánkról döntő fontosságú!. Napi kétszeri fogmosás 3-5 percig elektromos fogkefével, és napi egyszer a fogselyem használata elmaradhatatlan!

A periimplantitisz jelei: ínytasakok elmélyülnek, genny távozik az implantátum és az íny környékéről, az íny vörös, lilás,vérzik és fogkő alakul ki, valamint röntgen felvételen látszódik a csont folyamatos elvesztése.

A peri-implantitsz leggyakrabban a hagyományos, kétfázisú implantátumoknál alakul ki. Ez leginkább azért történik, mert a kétfázisú implantátumok felszíne durva, nyers és így érintkezési problémák alakulnak ki az implantátum részei között. Rendelőnk által használt egyfázisú IHDE implantátumokkal 98%-ban elháríthatók a peri-implantitsz veszélyei.

Share:

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat