fog implantátum eltávolítása

A fog implantátum eltávolítása: mikor indokolt és hogyan történik?

Szerencsére a magas sikerrátának köszönhetően manapság a fogászati implantátumok csak igen ritkán kerülnek eltávolításra. A legtöbb lehetséges probléma orvosolható az alkatrészek korrekciójával vagy cseréjével. Néhány kivételes esetben azokban indokolttá válhat ez a beavatkozás. 

Mikor lehet szükséges a fog implantátum eltávolítására?

 • nem megfelelő rögzülés a csontban 
 • idegsérülés okozta elhúzódó fájdalom
 • korai vagy késői kilökődés
 • allergiás reakció
 • az implantátum körüli szövetek gyulladása
 • az implantátum törése
 • nem megfelelő helyzetben behelyezett implantátum
 • az implantátum alkatrészeinek nem korrigálható törése

A fog implantátum eltávolítása

A fogászati implantátumok eltávolításához a szakorvos több módszer közül választhat, és a legtöbbször az implantátum állapota szabja meg, hogy mely technika mellett dönt. Mindegyik esetben a csont maximális megőrzése a cél, ám bizonyos esetekben az implantátum megfelelő és biztonságos eltávolítása csontveszteséggel járhat. Maga a beavatkozás az érzéstelenítésnek köszönhetően nem jár fájdalommal. A legtöbb szájsebészeti műtét után, kisebb duzzanat, illetve mérsékelt fájdalom előfordulhat. A fogorvos javaslata alapján fájdalomcsillapító, illetve antibiotikum terápia kerülhet elrendelésre. Ha megfelelő szakembert választ a fog implantátum eltávolítása nem fog nagy problémát okozni. 

Új implantátum behelyezése

Megtörténhet, hogy megfelelő csontállomány jelenlétében és teljes gyulladásmentesség esetén már rögtön az eltávolítás után új implantátum kerül behelyezésre. A legtöbb páciens esetében azonban 3-6 hónapos gyógyulási időszak kell megelőzze az új fogászati implantátum beültetését. A sikertelen implantátum kivétele után csontpótló alkalmazása is indokolttá válhat. 

Bármely szituáció fennállása esetén sem kell lemondania egy új implantátum lehetőségéről. Fogászati csapatunk az Ön számára legmegfelelőbb megoldást nyújtja, mind a régi implantátum eltávolítását, mind az új, sikeres implantátum feltételeinek megteremtését és annak beültetését illetően. Ha bármilyen további kérdése merülne fel a témával kapcsolatban, keressen minket bizalommal.

Elrontott fog implantátum? Tünetek és teendők

Honnan lehet tudni, hogy gond van az implantátummal? A legaggasztóbb tünetek a fájdalom, a duzzanat vagy a fogpótlás mozgathatósága, ezek ugyanis a gyulladás jelei lehetnek. Természetesen előfordulhat, hogy Önnek más, nem tipikus panaszai lépnek fel. Egy sikeresen beültetett implantátum korlátok nélkül használható, panasz és fájdalommentes. Amennyiben az Ön tapasztalatai ettől eltérnek, mindenképpen keressen fel egy szakorvost, hogy problémája mihamarabb megoldásra kerüljön. Amennyiben az implantátumot behelyező fogorvoshoz nincs lehetősége, vagy bármely más okból nem óhajt visszatérni, szakorvosaink bármikor rendelkezésére állnak.

Share:

  Leginkább jellemző porblémám:

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat