Hátsó fogak pótlásának fontossága?

Az első fogak  elvesztése olyan súlyos esztétikai problémát okoz, mellyel a társadalmi elvárások miatt szinte azonnal felkeressük fogorvosunkat. De mi a helyzet a hátsó fogak pótlásával? Tudjuk-e, hogy bár ez a hiányosság kevésbé látványos esztétikailag, mégis hosszú távú következményekkel jár, ha halogatjuk a pótlást?

Miért fontos a hátsó fogak pótlása?

Vegyünk sorra ezen kellemetlen következmények közül néhányat, hogy megértsük: a hátsó fogak pótlása feltétlenül szükséges, hiszen sokkal többről van szó, mint egy üres helyről a szánkban!

A hiányzó hátsó fog csökkenti a rágás hatékonyságát. Nem meglepő módon a hátsó fogak fontos szerepet játszanak az ételek, különösen a kemény ételek rágásában. Amikor egy vagy több hátsó fogat elveszítünk, a rágás általános hatékonysága csökken. Idővel ez komoly emésztőszervi panaszokhoz vezethet, és az elfogyasztható ételek választéka is korlátozottabb lesz.

Egy  hátsó fog elvesztése a körülötte levő fogak eltolódásához vezet. A szomszédos fogak ugyanis megpróbálják kitölteni a felszabadult helyet, így elmozdulnak. Míg a fogak bizonyos fokú elmozdulása teljesen természetes, a hátsófog-vesztés után bekövetkező eltolódás jelentősen felgyorsul, s ez végső soron csökkentheti a fennmaradó fogak hatékonyságát.

A hátsófog-vesztés kezdetben nem változtatja meg drámaian a külső megjelenést, idővel azonban az arcmagasság elvesztése következik be. A hátsó fogak támogatják ugyanis az ember arcának függőleges magasságát, így elvesztésükkel ezt a funkciót nem tudják tovább betölteni. Ez vezet az arc „beeséséhez”, aminek következtében idősebbnek tűnik az arc.

hatso fogak potlasa

A hátsó fogak fontos szerepet játszanak a harapás során. Amikor elveszítünk egy vagy több hátsó fogat, túlzott terhelés éri az elülső fogakat. Ez a stressz az elülső fogak gyorsabb kopását és eldőlését eredményezheti, ami végül elvesztésükhöz vezethet.

Miután áttekintettük, valójában milyen súlyos problémákhoz vezet a hátsó fogak elvesztése, nézzük meg, mi a legjobb megoldás a pótlásukra!

A fogimplantátum – amely az csontba sebészeti úton beültetett mesterséges foggyökér – gyakran a legoptimálisabb megoldás a hátsófog-pótláshoz. A pótfogakat az implantátumra rögzítik, visszaállítva a beteg harapását és mosolyát. Az implantátumok nem igényelnek karbantartást, a rendszeres fogászati kontrollvizsgálatok és megfelelő ápolás esetén életre szóló megoldást jelenthetnek.

Mit várhatunk egy hátsó fog implantátumtól?

A hiányzó hátsó fogak egyedi igényeket támasztanak: pótlásuk implantátum segítségével mind esztétikai megjelenés, mind működés szempontjából tökéletes eredményt nyújt anélkül, hogy károsítaná a fennmaradó fogakat vagy az ínyszövetet.

A természetes fogakhoz tökéletesen illeszkedő megjelenés a hátsó fog implantátumok esetében is alapvető elvárás. Ezért a rágás közbeni jó funkció megtartása mellett az ideális pótlás természetes hatású, mintha saját fogak lennének. A fogimplantátummal támogatott híddal készült megoldások a fogászat és a modern fogtechnika legjobb esztétikai lehetőségét nyújtják.

A hátsó fog implantátumot könnyen tisztán lehet tartani fogköztisztító és fogkefe segítségével. Az implantátum stabil evés és beszéd közben, ez biztonságot ad viselőjének. További előnye, hogy az implantátummal támogatott fogak nem fognak elromlani, mint a természetes fogak. Az eljárás során nincs szükség a természetes fogak lecsiszolására.

Az implantációval történő fogpótlás hosszú távon is biztonságos, erről elismert tudományos folyóiratokban olvasható publikációk tanúskodnak.

Újra mosolyogni szeretne, visszaszerezni önbizalmát? Kérjen időpontot munkatársunktól még ma, és találjuk meg az ön egyedi igényeinek leginkább megfelelő megoldást!   

Ha most szeretne bejelentkezni, töltse ki az alábbi űrlapot:

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat

  frontpageform

   

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat