fogorvos pasarét

Gyermekfogászati nagyinterjú Dr. Kucsera Annával

Tényleg szükség van a tejfogak tömésére vagy gyökérkezelére? Mi a korai fogszabályozás, és miért van rá szükség? Mikor ajánljuk az alatatásos beavatkozásokat gyermekkorban? Sok olyan kérdésre válaszol a doktornő, amelyek segítenek a szülőknek eligazodni abban, hogy mikor és milyen problémákkal érdemes felkeresni fogászatunkat.

Mesélj magadról egy kicsit. Hol tanultál? Mi vezetett a gyermekfogászat területére?

Dr. Kucsera Anna vagyok. Általános iskolás korom óta tudtam, hogy fogorvos akarok lenni, igaz, akkor még nem tudtam, hogy melyik szakirány érdekel. Mire befejeztem a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kart 2019-ben, rájöttem, hogy a gyermekek (és szüleik) szájhigiéniai szokásainak fejlesztésével, fogszuvasodásuk megelőzésével, fogfájásuk elmulasztásával és nem utolsó sorban a gyermekek fogászattól való félelmének csökkentésével szeretnék figlalkozni. Azután heti szinten foglalkoztam sérült gyermekekkel is, így az érdeklődési köröm is bővült.

A Hungarodental már 25 éve végez altatásos fogászati kezeléseket. Nagyon sok páciensünk retteg a fogászattól. Ez főleg egy gyermekkori rossz élmény miatt alakulhat ki. A fogorvosi vizitek elhanyagolása pedig fogkárosodáshoz és nagyobb költségekhez vezethet felnőttkorban. Ti a Junior Dentalnál mit tudtok tenni, hogy megelőzhető legyen ez a negatív spirál? Milyen itt a környezet és az orvosok hozzállása, miben más ez a gyerekfogászat, mint egy hagyományos fogászat? És mit tehetünk, ha a gyermek nem kooperál az orvossal?

Először is, nálunk a legfontosabb a türelem és a páciens bizalmának az elnyerése. Ha az megvan, utána csak fenn kell ezt tartani.  Mindent el szoktunk mondani és meg is mutatjuk, amit csinálni fogunk, és ha van kérdés, arra válaszolunk. A gyermekek félnek az ismeretlentől, ezért minden eszközzel meg kell őket ismertetni. Az a helyzet, hogy azt vettem észre, hogy a felnőtteknek is jól esik, ha mindent elmondanak nekik előre, részletesen, hogy mi fog történni. Sok olyan esetem volt, ahol a gyermek, akinek rossz élménye volt korábban, nálunk 2-3 alkalom után teljesen megnyílt, és már szívesen jött a szüleivel hozzánk. Összességében törekszünk arra, hogy megismertessük, megszerettessük a gyermekekkel a fogászatot, hogy megelőzzük a fogszuvasodásból eredő fájdalmat, gyulladást. Sajnos vannak olyan gyermekek is, akik valami oknál fogva rettegnek az orvosoktól, illetve a sérült gyermekek, akiknek a fogászati kezelésnél akadályokba ütközhetünk. Ezekben az esetekben bódításra, illetve altatásra lehet szükség, attól függően, hogyan viselkedik a gyermek a konzultáció során.

Mennyire tudjuk garantálni a fájdalommentes kezeléseket?

Amikor egy gyermek először jön hozzánk és nincsen akut panasza, mindig fájdalommentes kezeléssel kell kezdeni, pl. polírozás/fogkőeltávolítás, vagy ha kicsit idősebb (6-7 éves kor), barázdazárással. Később a kisebb tömések során – ami ugyanúgy fájdalommentes – megismerkedik a fúróval és/vagy az ózonterápiával. A gyermekeknél a legnehezebb feladat, ha érzéstelenítésre van szükség, annak a beadása. Ilyenkor „zsibizselével” bekenjük előtte azt a területet, így kevésbé kellemetlen a szuri. El szoktuk magyarázni a gyermekeknek, hogy arra miért van szükség, mi fog pontosan történni, ennek hatására sokuk megérti és megengedi, hogy beadjuk. Utána rájönnek, hogy nem is volt vészes és megérte, mert a kezelés így teljesen fájdalommentes. Az a kezelés, amelynél már érzéstelenítésre is szükség van, igazából csak altatással érhető el garantáltan teljesen fájdalommentesen. Altatásra viszont csak akkor kerül sor, ha a páciens egyáltalán nem kooperál, pedig ellátásra lenne szüksége, és azt látjuk, hogy ez nem is fog változni többszöri látogatás után sem. Az altatás abból a szempontból tényleg nagyon jó, hogy egy ülésben mindent meg lehet csinálni fájdalommentesen.

Speciális szükségletű gyermekek ellátásával kapcsolatban mi a tapasztalatod?

Nagyon változó. Vannak olyan gyermekek, akik minden probléma nélkül, nagyon jól viselik a fogászati kezeléseket, ezzel szemben vannak olyanok, akiket csak altatásban lehet kezelni vagy esetleg bódításban, ha inkább a félelem a probléma.

Térjünk rá kezelésekre! Milyen problémával érdemes a gyermeket fogorvoshoz hozni az első alkalommal? Hány éves korban célszerű elkezdeni?

Először is fontos, hogy az első vizit kb. 1 éves korban történjen meg. Másodszor a félévenkénti kontroll. Harmadszor pedig nem szabad csak akkor fordulni fogorvoshoz, amikor már probléma van, amikor már fáj, mert akkor már az első élmény se lesz kellemes! Ha a gyermek kiskora óta folyamatosan jár fogorvoshoz és félévenként jön kontrollra, valószínűbb, hogy nem lesz rossz élménye, mivel a gyermekfogorvos prevencióval és fogszuvasodás korai kezelésével meg tudja előzni, hogy valami nagyobb probléma alakuljon ki.

Tényleg szükség van a tejfogak tömésére vagy gyökérkezelésére?

Igen! Azzal, hogy betömjük a szuvas tejfogakat, megakadályozzuk a szuvasodás továbbterjedését, a tejfog gyulladását, elhalását és az abból adódó esetleges problémákat a maradó fogak fejlődésében, előtörésében. A tejfogak ugyanúgy fájhatnak, ugyanúgy vagy gyökerük, csak felszívódik, ahogy a maradó fog átveszi a helyüket. Tejfogak gyökérkezelésére akkor van szükség, amikor már nagyobb a baj és egy egyszerű tömés nem oldja meg a problémát.

Mi a korai fogszabályozás, és miért van rá szükség? Milyen korán érdemes gyermekkorban fogszabályozásra gondolni?

Az Amerikai Fogszabályozó Szövetség véleménye szerint a 7 éves kor a legideálisabb az első fogszabályozási vizsgálatra. Ennek nagyon sok oka van. Ez nem jelenti azt, hogy ebben a korban már azonnal fogszabályozót kap a fiatal páciens, viszont lényeges a harapási rendellenességeknek a korai felismerése, amik nyomon követésével elkerülhetők a későbbi komplikált és drága kezelések. Minden gyermek fejlődése más és más, de általában az első maradó rágó fogak 6 éves kor
környékén jelennek meg a szájban. Ez egy fontos támpontja a fejlődő fogazat szabályos növekedésének, segít megjósolni a szakembernek azt, hogy elegendő hely áll-e rendelkezésre a többi fog növekedéséhez és ha nem, akkor időben tudja a szakorvos elkezdeni a kezelést.

A tinédzserkor kritikus időszak a fogápolásban. Milyen problémák a legjellemzőbbek és milyen megoldásokat tudnunk nyújtani?

Sajnos azzal szembesülünk, hogy ebben a korban a gyermekek kevesebb időt fordítanak a fogmosásra. Érdemes folytatni a félévenkénti fogászati kontrollokat, hisz ellenőriztetni a gyermek szájápolási szokásait és fogazatát sosem árt. Amellett, hogy nagy ellenőrzést végzünk (röntgen, állapotfelmérés), ösztönözni szoktuk a fiatal felnőtteket a fogmosásra.

Share:

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat