Szülőknek

Ami a szülő részéről fontos teendő a látogatás előtt:

-Olyan időpontot választani, amikor a gyermeknek nincs megbolygatva a napi rutinja. A legoptimálisabb a délelőtt, mert már reggelizett, nem valószínű, hogy aludni fog.
-Ne mondogassuk a gyereknek, hogy nem kell félni, nem fog fájni stb. Ezzel csak felhívjuk a figyelmét, hogy akár rossz dolog is történhet, pedig biztosan nem fog, és a gyerek aggódni kezdhet.
-Hozzuk el kedvenc plüssfiguráját vag egyéb játékát, amit foghat kezelés közben.
-Mossuk meg a fogát, ha ő még nem képes erre.
-Válasszunk egy nyugodt napot, amikor nem rohanással, több programmal van összekötve.
-És az egyik legfontosabb, hogy ne legyen a gyermek beteg! Kicsit se köhögjön, kicsit se folyjon az orra!
-Ha lehet, csak egy kísérő jöjjön el a gyermekkel.
-Felkészíthetjük a gyermeket a látogatásra fogászatról szóló mesékkel, amikből ma már rengeteg áll rendelkezésre.
Célunk, hogy a szülőknek átfogó tanácsokkal szolgáljunk minden kérdésben, ami a fogtisztítástól a fogszabályzáson át az érzéstelenítés és kezelések témakörben előfordulhat.

A cumi fontossága:

A újszülött gyereknél a legfontosabb teendő, a jó cumi kiválasztása, amivel nem tolja ki a fogait, nem befolyásolja hátrányosan az állcsontok feljlődését. Persze ne gondoljuk azt, hogy ha nem veszünk cumit a gyereknek, azzal letudtuk a problémát! A pici babák megoldják, ha meg kell nyugtatni magukat, hiszen az ujjuk mindig kéznél van, és hát hamar rájönnek a csízióra. Csak hogy az ujjszopásról elég nehéz leszoktatni, pont mert ott van mindig, másrészről sokkal jobban ki tudja tolni a felső fogait, mint a cumival. Azt gondoljuk, hogy inkább a ergonometrikus, specialis cumik, pl. Nuk Chicco, MAM, BIBS., stb. mint az ujja. Persze mindenki úgy neveli a gyermekét ahogy jónak látja, csak ezekkel a következményekkel kell számolni a fogorvos szemszögéből nézve.

Fogtisztítás:

A fogtisztításra nagy gondot kell fordítani már kisgyermekkortól. Naponta legalább egyszer puha sörtéjű, manuális fogkefével. Így a csemeték elsajátítják a fogmosás helyes technikáját. Miután ez berögződött, azután lehet áttérni az elektromos fogkefe használatára. A helyes fogmosási technika az, amikor körkörös mozdulatokkal tisztítjuk a fogak felszínét, különös gondot fordítva az íny és fog találkozásánál, ahol a legtöbb lepedék lerakódik. Abban az esetben, ha szoros a fogazat fogselyem használatát is bele kell venni a napi rutinba.

A szülők feladata, hogy már korán, az első fogak megjelenésével elkezdődjön a fogápolás. A szoptatásnál, hozzátáplálásnál is keletkezik lepedék. Esti fürdetésnél, puha, ujjra húzható fogkefével, finoman meg kell tisztítani akár csak a kettő kis fogat.

A kisgyermeket, amint fejlődése engedi, tanítsuk meg fogat mosni. A megelőzés, már az első fogacskákkal kezdődik. Győződjön meg róla, hogy gyermekbarát fogkefével, és gyermeknek megfelelő, nem erősen mentolos, vagy sós, rossz ízű fogkrémet használ. Legyen benne a napi rutinjában a reggeli fogmosás, a napközbeni fogmosás, ha olyan édes ragadós ételt evett ami a barázdákba beleragadt, és az esti fogmosás a fürdés alkalmával.

Ha ezt rögzíti kiskorában, akkor felnőttként is az élete részévé válik, amivel szinte biztos, hogy tovább megtudja őrizni fogai egészségét. Ez nem elhanyagolható anyagi szempontból sem.

Bátran kérjen segítséget a fogorvostól, hogy tanítsák meg a gyermeket a helyes fogmosásra. Sokan gondolják, hogy jól mossák a fogaikat, mégis fogmosás után is sok lepedéket találunk. Sajnos időt kell szentelni a helyes technika elsajátítására. Ha rögzül a mozdulatsor, akkor már nem jelent gondot a szájápolás, és ennek örömteli bizonyítéka lesz az éves ellenőrzéseknél.

Balesetek:

Ha a fogak érintettek egy elesés, vagy beütés miatt, mihelyt lehet, keressék fel a fogorvost, hogy időben elkezdhessük a kezelést. Sokféle megoldás létezik a letört , vagy fájó fogakra. Nem csak esztétikai szempontból fontos a helyreállítás még tejfogaknál is, hanem a tejfogak adják a helyet a maradandó fogaknak. Ezért kell a természetes kiesésig a helyükön maradniuk.

Korai fogszuvasodás:

Láthatunk kicsi gyerekeket szürke, vagy fekete fogakkal. Téves, amikor a szülő azzal védekezik, hogy úgyis kiesnek. A rossz tejfog baktériumokat hordoz, rossz leheletet ad, fájhat, és nem utolsó sorban a helyes rágást gátolja, ami az emésztésre, sőt az állcsontok fejlődésére is hatással van. De még ezeknél is rosszabb hozadéka, hogy a maradandó fog is hamarabb romlik, vagy éppen rossz helyre nő ki.
Elkerülhető, a fentebb már említett korai szájápolással, valamint ha tartózkodunk a ragadós, édes élelmiszerek, hosszú ideig maradjanak a barázdákban. Ha a fogorvos megfelelő időben elvégzi a barázdazárást, akkor több esélyt adtunk a fogak védelmének. Persze a rendszeres, fél évenkénti ellenőrzés is segít nekünk abban, hogy idejében beavatkozhassunk egy rossz folyamat megfékezésében.
Annak érdekében, hogy gyermeke kicsi korától kezdve megszokja a fogmosást, legyenek példaképek a szülők, testvérek. Ébresszük fel a gyermekben a természetes utánzási ösztönt. A fogkefét 3 havonta cserélni kell, és ez lehet egy jó program, a következő új fogkefe kiválasztása. Mindenféle mesehőssel díszített fogkefe is segíthet a fogmosás megszerettetése ügyében. Teremtsünk lehetőséget gyermekünknek, hogy a tükörben nézhesse hogyan mos fogat. Jobban látja hol nem mosta még meg. Fontos, hogy ne siettesse a fogmosást. Értessük meg vele, hogy az alapos fogmosáshoz nem elég fél perc. Minimum három perc szükséges egy alaposabb fogmosáshoz.
Segítségképpen egy kis homokórát is oda tehetünk, hogy érezze mennyi a három perc. Sok társasjátékhoz adnak homokórát, úgy hogy akár kéznél is lehet egy

Röntgen:

Főleg a serdülőkori fogászathoz kapcsolódó kérdés. Sok szülőt foglalkoztat, vajon mennyire káros a gyermekére nézve a röntgen sugár. Vigyázunk arra , hogy lehető legritkábban végezzünk röntgenfelvételt, de van hogy elkerülhetetlen bizonyos esetekben. Főleg ha nem látjuk van-e maradandó fog az ínyben, vagy fogszabályozás bizonyos eseteiben. Meg kell azonban említeni, hogy a fogászati röntgengépek technológiája az elmúlt években jelentősen javult. Ennek eredményeként csökkent a sugárterhelés. A nálunk használt újonnan vásárolt teljes, 3 dimenziós digitális CT röntgen is ide tartozik már. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy repülőgépen történő utazáskor a sugárterhelés sokszor nagyobb, mint a fogorvosi rendelőben készült röntgenfelvétel készítésekor.
Nézzük meg pontosabban, hogy mikor kérhet a fogorvos röntgenfelvételt. Ha a fogszuvasodás a tejfogaknál szabad szemmel látható, akkor a fog betegsége már olyan előrehaladott, hogy gyakran a fogideg kezelése szükséges. Továbbá amikor fejlődési rendellenesség gyanúja merül fel, mert pontosan kell látni, mi van az íny alatt, van e fogcsíra, vagy hiába várják a maradandó fogakat. Fogszabályozásnál is elengedhetetlen az állkapocs pozíciójának megismerése és a fogszabályozás folyamatában az ellenőrzéshez.
Sokszor találkozunk rejtett problémával, aminek a megoldásához a legrövidebb út a tisztánlátás. A modern CT felvételen tűpontosan látszik minden.

Ha ír nekünk,

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Ha telefonál,

azonnal.

  AltatásImplantációFogszabályozásSzép mosolyFogfájás

  frontpageform

   Leginkább jellemző porblémám:

   AltatásImplantációFogszabályozásSzép mosolyFogfájásEgyéb

    Leginkább jellemző porblémám:

    AltatásImplantációFogszabályozásSzép mosolyFogfájásEgyéb