Szülőknek

Ami a szülő részéről fontos teendő a látogatás előtt:

-Olyan időpontot választani, amikor a gyermeknek nincs megbolygatva a napi rutinja. A legoptimálisabb a délelőtt, mert már reggelizett, nem valószínű, hogy aludni fog.
-Ne mondogassuk a gyereknek, hogy nem kell félni, nem fog fájni stb. Ezzel csak felhívjuk a figyelmét, hogy akár rossz dolog is történhet, pedig biztosan nem fog, és a gyerek aggódni kezdhet.
-Hozzuk el kedvenc plüssfiguráját vag egyéb játékát, amit foghat kezelés közben.
-Mossuk meg a fogát, ha ő még nem képes erre.
-Válasszunk egy nyugodt napot, amikor nem rohanással, több programmal van összekötve.
-És az egyik legfontosabb, hogy ne legyen a gyermek beteg! Kicsit se köhögjön, kicsit se folyjon az orra!
-Ha lehet, csak egy kísérő jöjjön el a gyermekkel.
-Felkészíthetjük a gyermeket a látogatásra fogászatról szóló mesékkel, amikből ma már rengeteg áll rendelkezésre.
Célunk, hogy a szülőknek átfogó tanácsokkal szolgáljunk minden kérdésben, ami a fogtisztítástól a fogszabályzáson át az érzéstelenítés és kezelések témakörben előfordulhat.

A cumi fontossága:

A újszülött gyereknél a legfontosabb teendő, a jó cumi kiválasztása, amivel nem tolja ki a fogait, nem befolyásolja hátrányosan az állcsontok feljlődését. Persze ne gondoljuk azt, hogy ha nem veszünk cumit a gyereknek, azzal letudtuk a problémát! A pici babák megoldják, ha meg kell nyugtatni magukat, hiszen az ujjuk mindig kéznél van, és hát hamar rájönnek a csízióra. Csak hogy az ujjszopásról elég nehéz leszoktatni, pont mert ott van mindig, másrészről sokkal jobban ki tudja tolni a felső fogait, mint a cumival. Azt gondoljuk, hogy inkább a ergonometrikus, specialis cumik, pl. Nuk Chicco, MAM, BIBS., stb. mint az ujja. Persze mindenki úgy neveli a gyermekét ahogy jónak látja, csak ezekkel a következményekkel kell számolni a fogorvos szemszögéből nézve.

Fogtisztítás:

A fogtisztításra nagy gondot kell fordítani már kisgyermekkortól. Naponta legalább egyszer puha sörtéjű, manuális fogkefével. Így a csemeték elsajátítják a fogmosás helyes technikáját. Miután ez berögződött, azután lehet áttérni az elektromos fogkefe használatára. A helyes fogmo