Kezelések

Színes tömések

A színes tömés, kifejezetten gyerekek számára lett kifejlesztve. A tömés fluoridtartalmának köszönhetően, segít megóvni a károsodott fogat a további szuvasodástól. Hogy milyen előnyei vannak még? A színes tömésekkel a kezelés nem csak fájdalommentes, hanem vicces is lesz. A színválasztás lehetősége oldja a gyerekek szorongását, ami a fogorvosnál nem mellékes.

Mikor ajánlott a színes tömés?
- hátsó tejfog szuvasodásakor
- szorongó gyermek esetén
- kiesett tömés pótlására

Barázdazárás

A maradandó fogak a fogváltást követő 1-2 évben szuvasoknak a legintenzívebben. A a rágófelszíni barázda szuvasodás a leggyakoribb és legveszélyesebb. A fogváltás után a fogaknak alacsony a kalciumtartalma is ezért nem elég ellenállóak a baktériumokkal szemben. Nagyon sok esetben a hátsó fogak gyermekkorban kilyukadnak. A fogak felszínén mély barázdák vannak, amelyek lehetnek mélyek, így a baktériumok meg tudnak telepedni a zegzugos barázda rendszerben, így roncsolhatja a fogakat.
Megelőzésképpen barázdazárást szokott javasolni az orvos, ami fájdalommentes. Ez azt jelenti, hogy fúrás nélkül, egy speciális tömő anyagot juttat a fogorvos a fogfelszínre, ami befolyik a barázdákba. Így nem tudnak mélyen mülni a lepedék/ baktériumok. Akár 4 évig is megvédi a fogakat ez a kezelés, amit utána meg kell ismételni.

Előnyei:
Nyugat-Európában több évtizede minden gyermeken és fiatal felnőtteken elvégzik a kezelést prevencióként.
-elkerülhető vele a fogszuvasodás kialakulása
-fájdalommentes, nem lesz kellemetlen élménye a gyermeknek
-költséghatékonyabb, mint a sima fogtömés
-gyermekek tejörlő fogain is lehet alkalmazni

Tejfog tömés

A tejfogaknál a zománcréteg vékonyabb, a fogbélüreg pedig nagyobb, mint a maradó fogaknál. A szuvasodás terjedése gyorsabb, ezért a jó szájhigiénia, helyes táplálkozás és a rendszeres ellenőrzés nagyon fontos. A tejfogak épsége a maradandó fogak épségét is befolyásolják.
Amennyiben gyermekünknek hideg-melegre, édes ételekre-italokra érzékeny a foga vagy fáj azonnal forduljunk fogorvoshoz.
A tejfog tömésnél mérettől függően érzéstelenítésben vagy anélkül is elvégezhető. A szuvas részeket eltávolítjuk és a tömőanyagot behelyezzük. Leggyakrabban fehér, üvegionomer cementet alkalmazunk. A tömőanyag fluoridot tartalmaz, amely védi a tejfogakat.

Gyermek protézisek

Ha egy gyermek baleset, betegség vagy fogszuvasodás következtében több fogat is elveszít, fontos, hogy zavartalanul tudjon tovább enni, inni és beszélni. Ebből a célból finom gyermek protézis készülhet műanyagból, amely visszaállítja a rágás és a harapás funkcióját.

Fontos tudnivaló, hogy a kezelés csak akkor történhet meg, ha a gyermek nem beteg, együttműködő, vagy szülői beleegyezéssel szedálva, vagy altatva van. Semmilyen esetben sem fogjuk le, vagy működünk közre abban, hogy a szülő fogja le a gyermeket! Az injekció beadása előtt gyümölcs ízű zselével már a szurit is érzéstelenítjük.
Fontos, hogy ne egy sokk hatással hagyja el a rendelőt! Mi felnőttek sem vagyunk minden nap jó passzban, csak mi megtanultuk kezelni ezeket a helyzeteket. A gyermeknél türelmesen ki kell várni, hogy a bizalom kialakuljon. Lehet, hogy egy kezelést csak többedik alkalommal tudjuk elvégezni, mert a gyermekük addigra áll készen rá.

Tejfogak gyökérkezelése

Az endodoncia is a gyermekfogászat része. A fog belső működésével foglalkozik. Az endodonciát népi nevén gyökérkezelésnek hivják.
A kis lyukak a gyermekek fogaiban teljesen tünetmentesek lehetnek. Ha azonban a fogszuvasodás olyan mértékben előrehaladt, hogy a fogideg gyulladt, vagy már tályogok alakulnak ki, szülőként nagyon gyorsan észre kell venni. A fogban ilyen gyulladás pokolian tud fájni. Érdemes minél hamarabb elvinni gyermekeinket a fogorvosi rendelőbe, hogy lássuk, vajon a fogszuvasodás felelős -e a fájdalomért, és mit tehetünk gyermeke fogai megmentése érdekében.
Amennyiben gyökérkezelésre van szükség, lépésről lépésre elmagyarázzuk Önnek és gyermekének a kezelést . A tejfogak gyökérkezelése viszonylag összetett. Egyszerűen fogalmazva, a gyermek fogcsatornáját kitisztítjuk, a pulpát eltávolítjuk. Annak érdekében, hogy ez jól működjön, először röntgenfelvételt készítünk az érintett fogról. A felvétel segítségével pontosan láthatjuk, hogyan futnak a foggyökerek, és hol vannak elrejtve a gyökércsatornák bejáratai. A kezelés végén, amikor minden gyulladt rész eltávolításra került, a keletkező üreget töméssel lezárjuk.

Mikor van értelme a tejfogak gyökérkezelésének?

Sajnos továbbra is fennáll az előítélet, hogy a tejfogak mégsem olyan fontosak. Ezért továbbra is az a helyzet, hogy a gyökérkezelés vagy a tejfogak gyökérkezelése általában kivétel, és a rossz fogakat inkább kihúzzák, mint megmentik.
Valójában az egyéni esettől függ, hogy van -e értelme a tejfogak megtartásának. Minél fiatalabb a gyermeke, és minél tovább tart a természetes fogváltás, annál ésszerűbb megtartani. Ha viszont kihúzzák a fogat, akkor csúnya rés keletkezik, ami zavaró lehet beszéd és evés közben. Ezenkívül az ilyen hézagokat gyakran bezárják a szomszédos fogai, így egy nap már nincs helye az új maradandó fognak. Ezért gyakran jobb az állandó fogak számára, ha a tejfogakat nem közvetlenül húzzák ki. Ekkor a gyökérkezelés lehet a választott módszer.
Örömmel adunk tanácsot praxisunkban a gyermekfogászat lehetőségeiről, és mérlegeljük Önnel és gyermekével a gyökérkezelés előnyeit és hátrányait.

Kérjen személyes konzultációt! Ne halogassa gyermeke kezelését! Ha azonban a fogszuvasodást nem oldják meg elég gyorsan, akkor továbbra is megtámadhatja a gyermekek fogait. A tejfogak gyökérkezelése bizonyos esetekben sürgősségi megoldás annak érdekében, hogy megőrizze a fogat a fogváltásig.

Fogászati fluoridos kezelés iontoforézis készülékkel

6 éves kor felett ajánlott kezelés, fogszuvasodás megelőzésére.
Az iontoforézis kezelés fájdalommentesen juttatja el a hatóanyagot, a kiválasztott területre.
Választhatjuk a fluoridos ecsetelést is, amely egy lakkréteget von a fogra és lassan oldódik be a fogzománcba.

Ha évente kétszer megismétlik a kezelést, és a gyermek ügyesen mossa a fogai, akkor a szuvasodás szinte biztosan elkerülhető. Fontos a megelőzés, sok felesleges szenvedéstől óvhatja meg gyermekét!
Újdonság!

Fúrás nélkül CariSolv kezeléssel a lyukas fogak ellen

A CariSolv egyedülálló módszer a fogszuvasodás hatékony eltávolítására, miközben az egészséges fogszövet érintetlen marad. Az eljárás lehetővé teszi a szuvas dentin szelektív eltávolítását. A folyamat 5 percet vesz igénybe. A CariSolv gél feloldja a szuvas részeket, majd a felpuhult szuvas anyag CariSolv műszerekkel eltávolítható az üregből. A műszerek nem élesek, nincsenek vágóélek, így a fogszövet eltávolítása kíméletes, fájdalommentes, nem beszélve arról, hogy az ép dentin réteg érintetlen marad.
Az érzéstelenítőre érzékenyek illetve allergiások, várandósok, szoptatós anyukák ellátásánál fontos szerepet játszik, amikor nem vagy csak korlátozottan alkalmazható az érzéstelenítő injekció.
A Carisolv a legtöbb esetben alkalmazható, amikor szuvas rész van jelen, mégis talán a következő három kezelésnél adja a legjobb eredményeket: gyökér szuvasodásnál, mély kavitás esetén és kisgyermekek szuvas fogainak kezelésénél. A Carisolv csökkenti a véletlen pulpa feltárás kockázatát valamint minimalizálja a kezelés utáni komplikációkat. Használata fájdalommentes és hangtalan, ezért a modern fogászat egyik mérföldköve.
A szuvas részek eltávolítása után esztétikus tömőanyaggal építik fel a fogat, tömik be a lyukat. Ezzel az eljárással, elkerülhető a fúró használata.

Ha ír nekünk,

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Ha telefonál,

azonnal.

Kapcsolatfelvétel

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat