Fogak, sorbanállás nélkül, altatásban is.

Kezelések

Színes tömések

A színes tömés, kifejezetten gyerekek számára lett kifejlesztve. A tömés fluoridtartalmának köszönhetően, segít megóvni a károsodott fogat a további szuvasodástól. Hogy milyen előnyei vannak még? A színes tömésekkel a kezelés nem csak fájdalommentes, hanem vicces is lesz. A színválasztás lehetősége oldja a gyerekek szorongását, ami a fogorvosnál nem mellékes.

Mikor ajánlott a színes tömés?
- hátsó tejfog szuvasodásakor
- szorongó gyermek esetén
- kiesett tömés pótlására

Barázdazárás

A maradandó fogak a fogváltást követő 1-2 évben szuvasoknak a legintenzívebben. A a rágófelszíni barázda szuvasodás a leggyakoribb és legveszélyesebb. A fogváltás után a fogaknak alacsony a kalciumtartalma is ezért nem elég ellenállóak a baktériumokkal szemben. Nagyon sok esetben a hátsó fogak gyermekkorban kilyukadnak. A fogak felszínén mély barázdák vannak, amelyek lehetnek mélyek, így a baktériumok meg tudnak telepedni a zegzugos barázda rendszerben, így roncsolhatja a fogakat.
Megelőzésképpen barázdazárást szokott javasolni az orvos, ami fájdalommentes. Ez azt jelenti, hogy fúrás nélkül, egy speciális tömő anyagot juttat a fogorvos a fogfelszínre, ami befolyik a barázdákba. Így nem tudnak mélyen mülni a lepedék/ baktériumok. Akár 4 évig is megvédi a fogakat ez a kezelés, amit utána meg kell ismételni.

Előnyei:
Nyugat-Európában több évtizede minden gyermeken és fiatal felnőtteken elvégzik a kezelést prevencióként.
-elkerülhető vele a fogszuvasodás kialakulása
-fájdalommentes, nem lesz kellemetlen élménye a gyermeknek
-költséghatékonyabb, mint a sima fogtömés
-gyermekek tejörlő fogain is lehet alkalmazni

Tejfog tömés

A tejfogaknál a zománcréteg vékonyabb, a fogbélüreg pedig nagyobb, mint a maradó fogaknál. A szuvasodás terjedése gyorsabb, ezért a jó szájhigiénia, helyes táplálkozás és a rendszeres ellenőrzés nagyon fontos. A tejfogak épsége a maradandó fogak épségét is befolyásolják.
Amennyiben gyermekünknek hideg-melegre, édes ételekre-italokra érzékeny a foga vagy fáj azonnal forduljunk fogorvoshoz.
A tejfog tömésnél mérettől függően érzéstelenítésben vagy anélkül is elvégezhető. A szuvas részeket eltávolítjuk és a tömőanyagot behelyezzük. Leggyakrabban fehér, üvegionomer cementet alkalmazunk. A tömőanyag fluoridot tartalmaz, amely védi a tejfogakat.

Gyermek protézisek

Ha egy gyermek baleset, betegség vagy fogszuvasodás következtében több fogat is elveszít, fontos, hogy zavartalanul tudjon tovább enni, inni és beszélni. Ebből a célból finom gyermek protézis készülhet műanyagból, amely visszaállítja a rágás és a harapás funkcióját.

Fontos tudnivaló, hogy a kezelés csak akkor történhet meg, ha a gyermek nem beteg, együttműködő, vagy szülői beleegyezéssel szedálva, vagy altatva van. Semmilyen esetben sem fogjuk le, vagy működünk közre abban, hogy a szülő fogja le a gyermeket! Az injekció beadása előtt gyümölcs ízű zselével már a szurit is érzéstelenítjük.
Fontos, hogy ne egy sokk hatással hagyja el a rendelőt! Mi felnőttek sem vagyunk minden nap jó passzban, csak mi megtanultuk kezelni ezeket a helyzeteket. A gyermeknél türelmesen ki kell várni, hogy a bizalom kialakuljon. Lehet, hogy egy kezelést csak többedik alkalommal tudjuk elvégezni, mert a gyermekük addigra áll készen rá.

Tejfogak gyökérkezelése

Az endodoncia is a gyermekfogászat része. A fog belső működésével foglalkozik. Az endodonciát népi