Fogszabályozás gyermekkorban

A jó fogak egészsége minden életkorban fontos

A jó fogak egészsége minden életkorban fontos, de különösen akkor fontos, ha gyermeke tejfogait maradandó fogakra cserélik. Ebben a szakaszban meglehetősen gyakoriak a fogászati ​​problémák, mint például a görbe fogak, a túlzsúfoltság és a harapás/állkapocs-igazítási problémák. A korai fogszabályozási kezelés elősegítheti a maradandó fogak növekedését és élethosszig tartó egészségét.

Mi a korai fogszabályozás és miért van rá szükség?

A gyermekek korai fogszabályozási kezelésének célja, hogy irányítsa gyermeke állkapcsának és fogainak növekedését, valamint korrigálja a harapási vagy beállítási problémákat, mielőtt az állcsontok növekedése befejeződik. Az “első fázis” vagy interceptív fogszabályozás általában 8-9 éves korban kezdődik, de például a bulldogharapás kezelését érdemes 6 éves korban elkezdeni. Ezt a második fázis követi, miután gyermeke 11 éves lesz.

Az Orvosi Kamara ajánlása szerint a gyermeket hét éves kortól fogszabályozási problémák miatt kell szűrni. A legtöbb gyermek 5 éves korában kezdi kihullani a tejfogait. 13 éves korára pedig meg kell jelennie az összes maradandó fogának. A torlódott fogakat és egyéb problémákat azonban korán kezelni kell.
A késő tinédzser korban az állkapocs növekedése leáll, és a fogszabályozási kezelés egyre nagyobb kihívást jelent. A túl hosszú várakozás később súlyos fogászati ​​problémákhoz vezethet gyermeke számára.

Figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy gyermekének fogszabályozásra van szüksége

Míg a szülők megértik a fogszabályozás fontosságát a gyerekek számára, előfordulhat, hogy nincsenek tisztában azokkal a jelekkel, amelyekkel azonnal fel kell keresni a fogszabályozó szakorvos. Íme 5 gyakori figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy gyermekének fogszabályozásra van szüksége:

A legtöbbször “tátott szájú” gyermek esetében

Azon gyermekek esetében, akik gyakran tartják tátva szájukat nyugalmi helyzetben, kiemelt figyelmet kell fordítani a felső állkapocs és az egész arc megfelelő fejlődésére. Ehhez a nyelv helyzetének beállítása, a szájpadlás szélesítése és a fogívek helyes pozíciója elengedhetetlen. Amennyiben a nyelv nem támaszkodik nyeléskor a szájpadláson, az hosszúkás, keskeny arcot, megnyúlt állat, lapos arcot, ínymosolyt és kicsiny, keskeny állkapcsokat eredményezhet. A nyugalmi állapotban nyitott ajkak között a fogak kiszáradnak, sérüléseknek és szuvasodásnak jobban kitettek lesznek.