gyerekfogászat

Koronával pótolná a foghiányát? Milyen előnyei és kockázatai vannak? A fogorvos válaszol

Manapság rengeteg információt találhatunk különböző fogpótlási módszerekről az interneten. De hogyan válasszunk? Implantátum vagy korona a megfelelőbb nekünk? Esetleg kivehető protézis is megoldást jelenthet? Nehéz kérdések ezek, hiszen a végleges döntésbe a megvalósíthatóság, az időtényező, a fogaink állapota és sajnos az anyagiak is meghatározóak. 

Ebben a cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen fogászati korona fajták léteznek, mik az előnyei és esetleg hátrányai vannak ennek a kezelésnek. Hogy jobban megértsük a koronák rejtelmeit, segítségül hívtuk Dr.Deák Noémit, a rendelőnk egyik fogorvosát, aki gyerekfogászaton kívül a fogászati hidakban is pácienseink rendelkezésére áll. 

Lehet, hogy sokan nem ismerik pontosan milyen fogpótlási eljárások léteznek. Milyen fogkorona típusokat ismerünk, melyek a legnépszerűbbek? 

Léteznek kivehető, részlegesen kivehető és rögzített fogpótlások. A kivehető pótlások értelemszerűen azok, amiket a páciens ki tud venni a szájából. A részleges kivehető, melynek van a szájban rögzített és van kivehető része is. A rögzített pótlások pedig, amik fixen rögzülnek a szájban, a páciens nem tudja kivenni.

A rögzített pótlásokon belül vannak teljes-, részleges borító koronák, hidak, héjak, inlayek, onlayek, csappal rögzülő pótlások.

Dr. Deák Noémi fogorvosMilyen esetekben van szükségük fogkoronára a betegeknek? 

Ha a fog túlságosan károsodott ahhoz, hogy töméssel kezeljék vagy ha valamilyen oknál fogva az esztétika helyreállítására van szükség. A korona egy olyan fogpótlás, amely a sérült vagy hiányzó fogat helyettesíti, pótolja. A fogorvos az érintett fogat előkészíti, majd az elkészült koronát rögzíti a helyére.

Ha több fog hiányzik, akkor szóló korona helyett, nagyobb fogpótlásra lehet szükség. Ilyen például a híd és a protézis. 

Milyen előnye van a fogkoronának? Miért válassza a beteg ezt a fogpótlási formát? 

Egyik fő előnye, hogy a korona erős és tartós. Anyaga általában fém, porcelán vagy kerámia, amelyek kiváló minőségű anyagok, és ellenállnak a kopásnak, nyomásnak. A koronák általában hosszabb élettartamúak, mint a tömések, és ha megfelelően ápolják, akár évtizedekig is kitarthatnak.

Másik előnyük, hogy megerősíti és visszaállítja a fog eredeti formáját, funkcióját. Ez lehetővé teszi a páciens számára, hogy újra tudjon megfelelően rágni, beszélni, valamint megszabaduljon az esetleges fájdalomtól.

A koronák további előnye a megjelenésükben rejlik. A koronák nagyon hasonlítanak a természetes fogakra, és a fogorvosok igyekeznek az adott páciens igényeinek megfelelően elkészíteni azokat. Ez azt jelenti, hogy a korona esztétikus és természetes megjelenést kölcsönöz a fogaknak.

Van valamilyen speciális módja a korona ápolásának? Mennyire körülményes fogkoronával élni, étkezni? 

Igen, vannak a korona ápolásának bizonyos speciális módjai, amelyek segítenek megőrizni a korona állapotát és meghosszabbítják az élettartamát. A legfontosabb a megfelelő szájhigiénia fenntartása. A korona környékét rendszeresen meg kell tisztítani, hogy ne maradjon ételmaradékot a korona alatt és körülötte. A rendszeres fogmosás, fogselyem használata segít megakadályozni a plakk és a fogkő felhalmozódását a korona körül. Ezen felül a rendszeres fogorvosi ellenőrzések és tisztítások fontosak a korona állapotának ellenőrzése és karbantartása érdekében.

Tapasztalhat-e a páciens problémákat azzal a foggal, amelyre ráépítették a koronát? 

Lehetséges, hogy a beteg tapasztal néhány problémát azon a fogon, amelyre a koronát helyezték, különösen az első néhány napban. Fájdalom és érzékenység előfordulhat a ragasztást követő pár napban. Az ilyen tünetek általában rövid időn belül enyhülnek, amint az íny és a környező szövetek elkezdenek alkalmazkodni a koronához és a páciens is megszokja annak viselését. Azonban, ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy a fájdalom erősödik, akkor fontos, hogy azonnal felkeressük a fogorvosunkat.

A korona hosszú távú károsodása is előfordulhat. Ha nem illeszkedik megfelelően, akkor irritálhatja a környező szöveteket, és fájdalmat okozhat. A korona megrepedhet, meglazulhat, vagy el is törhet.

Ezért rendkívül fontos, hogy a páciensek rendszeresen járjanak kontrollra, és ha bármilyen problémát észlelnek, keressék fel fogorvosukat. A korai felismerés és kezelés segíthet elkerülni a súlyosabb problémákat, és hosszú távon megőrizni a koronák állapotát és funkcióit.

Milyen tartósak a koronák? Mire számíthat egy beteg, ez örökös megoldást jelent vagy valamikor cserélni kell majd? 

A koronák általában tartósak és hosszú élettartamúak, de nem tekinthetők örök megoldásnak. Az idő múlásával a koronák is elkopnak és előfordulhat, hogy javításra vagy cserére szorulnak.

Az élettartamot több tényező is befolyásolja, például a korona anyaga, a beteg szájhigiéniája, az étrendje és a fogágy állapota. 

Ha a koronák megfelelően vannak karbantartva és a beteg rendszeresen jár fogorvoshoz kontrollra, tisztításra, akkor akár több évtizedig is megmaradhatnak. Azonban előfordulhat, hogy korábban meghibásodnak vagy eltörnek, különösen, ha a betegnek fogszuvasodása, fogínyproblémái vagy fogszabályzási problémái vannak

Dr. Deák Noémi, a Semmelweis Egyetem fogorvosi karán diplomázott. Lassan egy éve dolgozik a HungaroDental csapatában. Szenvedélye a fogorvosi szakma, mindig törekszik arra, hogy betegeit a lehető legjobb módon segítse. Beszélt nyelvek: angol, német. Érdeklődési terület: konzerváló fogászat, protetika, fogszabályozás felnőttek és gyermekek számára egyaránt.  

Törekszem a precíz, pontos munkára, hogy pácienseim igényeinek megfeleljek es szép mosolyt varázsoljak arcukra. Rendszeres továbbképzéseken való részvétellel tartom frissen a szakmai tudásom, hogy a munkámban a legjobbat tudjam nyújtani. Célom, hogy nyugodt, biztonságos és fájdalommentes környezet megteremtésével a fogorvoshoz járás egy féléventi fesztelen rutin legyen. Rendszeres szűréssel időben fel tudjuk ismerni a fogakat, fogágyat érintő kezdeti elváltozásokat, így ezeket azelőtt el tudjuk látni, mielőtt a páciensnek bármilyen panaszt okoznának. A prevenció a legjobb ,,gyógymód”!

Ha most szeretne bejelentkezni, töltse ki az alábbi űrlapot:

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat

  frontpageform

  Share:

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat