Foghúzás után implantátum, meddig kell várni?

Ha annyira megsérül a fog, hogy ki kell húzni, az embernek egyből az jut az eszébe, OK, de hogy lesz ez pótolva. Nem lehetne kinöveszteni? Ez sajnos még nem lehetséges, valamint a gyerekkori emlékeinkre hagyatkozva azt kell mondani, az sem lesz gyors és fájdalommentes, ahogy a tejfogaink és a maradó fogainkkal sem volt úgy. Viszont implantátumokkal szerencsére helyrehozható az, ami elromlott. Bizonyos szempontból még előnyösebbek is az implantátumok, pédául reflux betegség esetén a sav nem marja szét, valamint a fogszuvasodás sem betegíti meg őket.

Foghúzás után implantátum, mikor kezdhetjük?

A csont fiziológiáját tanulmányozva rájöttek, hogy a legalkalmasabb időpont a beültetésre, az, amikor a fogat eltávolítjuk. azon túl hogy így egy kellemetlen beavatkozással megúszhatjuk a dolgot, biológiailag is  a 10 napon belüli implantálás az optimális. A csont úgy működik, hogy minden sérülés után először a csontot lebontó folyamatok aktivizálódnak, és csak utána kezdődik az építés. A foghúzás után ezek a folyamok igen aktívak, ezért a gyógyulási folyamat sokkal gyorsabb lehet. Másrészt a képződő csont mennyisége függ a csontot érő terheléstől,(ami nem öl meg, az megerősít itt érvényes!) ezért ha terhelés alatt gyógyul, sokkal jobb minőségű csontban lesz az implantátum.

Igen, de akkor miért nem így történik mindig az fogpótlás

Azért, mert mindig vannak feltételek, aminek befolyásolják a gyógyulást. A fogakat általában gyulladás miatt húzzák ki, ilyenkor a környező szövetek, így a csont is baktériumokkal fertőzött. Az ilyenkor beültetett csavarok gátolhatják a gyógyulást, a seb nem tud kiürülni, ha a csavar mint egy dugó elzárja. Ilyenkor érdemes várni. Szerencsére a modern antibiotikumok legtöbbször egy hét alatt elintézik a dolgot.

Másik gond lehet, hogy akkora a lyuk a húzás után, hogy nincs akkora implantátum ami nem esne ki belőle. A titán, amiből a csavarok készülnek élettelen anyag, nem úgy mint a csont. A csavar körüli csontnak vérellátásra van szüksége aminek egy nagy átmérőjű implantátum útjában áll. Ezért az optimális átmérője az implantátumnak 3,5-5 mm. Ha nagyobb a foghúzás utáni kráter, gondban lehet a fogorvos. 

Vagy mégsem? 

A Stratégiai implantátumok úgy lettek megtervezve, hogy a csont külső kérgében fogjanak, miközben a törzsük vékonyabb, ezáltal nem állnak útjában a csont gyógyulásának. Az egyetlen követelmény, hogy rágás közben a terhelés hatására ne tudjanak  0,05-0,1mm-nél többet elmozdulni,  ilyenkor a csont gyönyörűen körbenövi az implantátumot.

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat