Hogyan lehetséges és mit tegyünk, ha a fog implantátum kiesik?

Amikor az implantáció veszélyei kerülnek elő, sokan tartanak attól, hogy az implantátum kiesik a helyéről. Az implantációs esetek igen magas sikerrátával bírnak, így komplikáció csak ritkán fordul elő. Ha a fog implantátum kiesik, az még ezeken belül is a legkivételesebb esetek közé tartozik. 

Mikor fordulhat elő?

A legtöbb esetben az implantátum kiesését komoly figyelmeztető tünetek előzik meg. Az implantátum körüli szövetek gyulladása ínyduzzanattal, ínyvérzéssel, fájdalommal jár. A csontlebontódás folyamata már a gyulladás előrehaladott fázisára jellemző. Extrém esetben azonban kialakulhat olyan szintű csontveszteség, hogy a fogimplantátum körül már nincs elég csontszövet annak megtartására, és az implantátum kiesik. Rendszeres ellenőrzéssel, és ha időben cselekszünk, a gyulladás megállítható, a legtöbb esetben pedig alapos szájhigiéne fenntartásával és a dohányzás mellőzésével teljes mértékben elkerülhető.

Szintén ritka eseménynek számít az implantátumon rögzülő korona kiesése, de előfordulhat. Ennek azonban valószínűleg semmi köze a tényleges implantátum állapotához. Megtörténhet, hogy oly mértékben kilazul a koronát rögzítő apró csavar, hogy az ténylegesen kipottyan a helyéről, ám a legtöbb esetben a páciens időben észleli a korona mozgathatóságát, így a csavar még annak kiesése előtt megszorításra kerül. Cementezett korona esetén pedig ugyanúgy fennáll a csekély esély annak leesésére, ami szintén egyszerűen korrigálható.

Az implantátum behelyezését a gyógyulási időszak követi. Erre az időre az implantátumba egy úgynevezett gyógyulási csavart helyeznek. Sok esetben ez az alkatrész, ami kiesik, de szerencsére ez sem jelent különösebb gondot, visszahelyezése egyszerű feladat.

Kiesett. Mitévő legyek?

Amennyire lehetséges, ne essen pánikba, és kövesse a következő lépéseket:

 • Bármi is esett ki, őrizze meg, hogy a fogorvosa megnézhesse
 • Azonnal egyeztessen időpontot fogorvosához
 • Próbálja kerülni a rágást az érintett területen
 • Az időpontig fokozottan ügyeljen a szájhigiéniára, öblögessen naponta háromszor alkoholmentes szájvízzel

A fogpótlás szeretne, van problémája akadt a meglévő implantátumával, jelentkezzen be a fogászatunkra. Konzultáció keretén belül megoldást találunk minden problémára.

 

  Leginkább jellemző porblémám:

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat