Elrontott fog implantátum

Napjainkban elterjedt megoldásnak számít a foghiányok fogászati implantátummal való pótlása. Ennek a legfőbb oka, hogy sok szempontból a legoptimálisabb alternatívának számít a többi opcióval szemben. A csontba ültetett fogászati implantátum kimagasló stabilitást és emellett kiváló esztétikát tud nyújtani, ami a legtöbb, foghiánnyal élő ember számára igazán vonzó megoldásnak számít. Szerencsére ez a napjainkban rohamosan fejlődő fogászati ágazat okkal vált ismertté világszerte. Az fogászati implantációs esetek több, mint 97%-a zárul sikerrel. Ebben a cikkben a maradék 3%-ról esik szó. Hiszen egy elrontott fog implantátum nagy csalódást okozhat.

Mitől függ egy implantátum sikeressége?

Maga az implantátum legtöbbször egy titánból készült csavar, ami a csontba kerül behelyezésre. Optimális esetben a csont a csavar felszínével tulajdonképpen összenő, ennek köszönhető a későbbiekben a stabilitás. Erre a csavarra kerül ezután az úgynevezett felépítmény, végül a korona vagy bármilyen pótlás. A legkritikusabb pontja a folyamatnak a csont és a fog implantátum közötti kapcsolat kialakulása és fennmaradása, általában az ezzel kapcsolatos problémák vezethetnek sikertelenséghez. A felépítménnyel és koronával/pótlással kapcsolatos panaszok a legtöbb esetben javíthatóak.

Az operátor faktor

A sikeres implantátum beültetéshez sikeres feltételeket kell biztosítani. Annak megítélése, hogy hova, mekkora és milyen fajta implantátum kerülhet a fogorvos feladata. Egy tapasztalt szakember a mai modern képalkotó eljárásoknak köszönhetően pontosan meg kell tudja ítélni a körülményeket. Elképzelhető, hogy elegendő csont hiányában csontpótlásra van szükség, ami nagy szakmai felkészültséget igényel. Végső sorban az implantátum behelyezésénél alkalmazott technikák ismerete és alaposság az, ami az szájsebész fogorvoson múlik.

A páciens faktor

Ha az implantátum sikeresen behelyezésre került, nagyon fontos, hogy annak gyógyulásához, stabilizálódásához biztosítva legyenek a szükséges körülmények. Ezt leginkább a megfelelő szájhigiénia fenntartásával és a dohányzás elkerülésével érhetjük el. Ha a már stabilizálódott és használatban lévő implantátum kezd el panaszokat okozni, az sokszor a páciens általi -legtöbbször nem tudatos- káros szokásokra vagy higiénés problémákra  vezethető vissza. Hogy időben felismerhessük ezeket problémákat, rendszeres ellenőrzésre kell visszajárni a fogorvoshoz.

A biológiai/anatómiai faktor

Bár a legtöbb sikertelen implantátum beültetésnek egyértelmű oka van, előfordulnak olyan esetek, hogy minden szabály betartása és körülmény biztosítása ellenére az implantátum nem stabilizálódik, esetleg gyulladás lép fel. 

Elrontott fog implantátum? Tünetek és teendők

Honnan lehet tudni, hogy gond van az implantátummal? A legaggasztóbb tünetek a fájdalom, a duzzanat vagy a fogpótlás mozgathatósága, ezek ugyanis a gyulladás jelei lehetnek. Természetesen előfordulhat, hogy Önnek más, nem tipikus panaszai lépnek fel. Egy sikeresen beültetett implantátum korlátok nélkül használható, panasz és fájdalommentes. Amennyiben az Ön tapasztalatai ettől eltérnek, mindenképpen keressen fel egy szakorvost, hogy problémája mihamarabb megoldásra kerüljön. Amennyiben az implantátumot behelyező fogorvoshoz nincs lehetősége, vagy bármely más okból nem óhajt visszatérni, szakorvosaink bármikor rendelkezésére állnak.

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat