Éjszakai fogcsikorgatás

Hagyja aludni párját, ne csikorgasson, avagy az éjszakai fogcsikorgatásról….

Ébredt már fel éjszaka arra, hogy partnere olyan hangot ad ki álmában, mintha diót törne? A csikorgó hangokat az alvó személy a rágóizomzatának teljes erejével idézi elő. A rágóizmok képesek az alsó- és felső állkapcsot összeszorítani, így a rágófelületre akar 40 kilogrammnyi nyomás is nehezedhet négyzetcentiméterenként. Magyarországon több fiatalt és gyermeket érint, mint idősebb embert.

A fogászat szakirodalma egy hangzatos, de nem túl fülbemászó szót használ erre a tünetre: bruxizmus.

Az emberek többsége nem is tud róla, hogy bruxizmusban szenved. Csak arra lesz figyelmes, hogy fáj az állkapocsizma. A fájdalom a fül előtt kb. 1-2 centiméterrel szúró, heves fájdalomként jelentkezik. Ekkor általában fül-orr-gégészhez szoktak fordulni, mivel a tüneteteket fülfájásnak értelmezik. Az állkapocs ízülete kapcsolatban van a fül belső szerkezetével, így füldugulás, fülpattogás vagy fejfájás is kialakulhat.

A bruxizmust fogászaton kezeljük

A bruxizmus legfőbb okai közé sorolhatjuk az állkapocs hibás állását, a stresszt, a belső feszültséget, szorongást. Idősebb korban gyógyszerek mellékhatása is lehet az okok között.

Kik hajlamosabbak a fogcsikorgatásra? – Akik kávéznak, alkoholt fogyasztanak és dohányoznak, szignifikánsan nagyobb eséllyel csikorgatnak alvászavarok miatt.

Mit tesz a fogorvos?

Ha azt feltételezzük, hogy folyamatosan csikorgatjuk a fogunkat éjszaka, akkor forduljunk mielőbb fogorvosunkhoz, aki megvizsgálja, hogy koronáink, töméseink roncsolódtak-e.

A fogcsikorgatás rengeteg fogászati problémát okoz. A hídtörés, az implantátumok kilazulása, a repkedő fogsorok oka gyakran a fel nem ismert éjszakai fogcsikorgatás.

Tudta? Ha csikorgatja a fogait, akkor az implantátumokkal kapcsolatos szövődmények messze magasabbak, mintha dohányozna, vagy valamilyen szisztemás betegsége lenne?

Ha rövid ideig csikorgatjuk fogainkat semmilyen negatív hatás nem éri őket. Ha folyamatosan áll fenn a tünet, az a fogak kilazulásához, sérüléséhez és állkapocsfájdalomhoz vezethet. Amennyiben alvászavaroktól szenvedünk, akkor is jelentkezhet fogcsikorgatás. Például ha hirtelen változik az alvás mélysége, azt élénk izommozgás is kísérheti.

Gyerekeknél gyakori a csikorgatás fogváltáskor, kb. 10-30% szenved ebben a betegségben, ám nagy általánosságban kinövik ezt a szokást.

Egy tanulmány szerint azok csikorgatják rendszeresen fogaikat, akik elégedetlenek munkakörülményeikkel, beosztásukkal. A cikk arra mutat még rá, hogy főképpen a férfiak depressziós tüneteket és magas stressz-szintet is produkáltak a csikorgatáson felül.

A Hungarodentál Fogászat Budapest megoldása fogcsikorgatóknak

Azért, hogy a csikorgatás ne tegyen kárt a fogainkban egy műanyag sínt ajánlatos viselnünk éjszakára, amely segít abban, hogy ne érjenek össze fogaink és ne nehezedjen rájuk nyomás. Gondoskodik arról is, hogy az izmok ellazult állapotba kerüljenek, mivel megváltoztatja az alsó- és felső állkapocs helyzetét.

Hozzáértő fogorvos a harapási magasság beállításával az állkapocsizületet optimális helyzetbe tudja állítani. De van amikor ez kevés.

Ahhoz, hogy megszüntessük a fogcsikorgatást, feszültség oldásra van szükség az életünkben. Ebben nagy segítségünkre van a Jacob féle izomlazítás, autogén tréning, arc tornáztatása. Egyes esetekben pszichológus segítségét is érdemes kérni.Mi itt a fogászaton a fogai elváltozásait létjuk és kezeljük. Fájdalommentes fogorvosi kezeléseinktől még senki nem lett ideges!

Hogy milyen aktuális a probléma, jelzi hogy okostelefonokra is számos alkalmazást lehet letölteni, ami segít a diagnózisban és a terápiában, de a fogorvosi rendelő felkeresését nem fogja megoldani egy app.

Azt gondolja Ön is fogcsikorgatástól szenved?

Kérjen időpontot a Hungarodentál Fogászat Budapest rendelőjében és megszüntetjük panaszait.

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat