Diabétesz

A diabéteszes gyerekek kiemelt rizikó csoportnak tekinthetők, bizonyos szájüregi betegségekre, például fogszuvasodásra és ínybetegségek kialakulására fokozottan hajlamosak. A nem megfelelő szájhigiénia pedig negatívan befolyásolja a vércukorszintet is.
Mivel az éjszakai hipoglikémiás állapotok esetén nagy koncentrációjú cukoroldat fogyasztására kerülhet sor a diabéteszes gyermekeknél, ebben az esetben személyes tanácsom az lenne, hogyha a gyermek jobban lett, de még nem aludt vissza, szájöblögető folyadékkal öblögessen. Ez segíti a pH helyreállítását, és csökkenti a cukor okozta szuvasodási folyamatok beindulását.Diabétesz esetén leggyakrabban előforduló betegségek a fogszuvasodás, ínygyulladás, gombás fertőzés és szájszárazság.

Ezen betegségek kialakulása bonyolult háttérfolyamatok eredménye, de összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy egy diabéteszes gyermek átlagos vércukorszintje a metabolikusan nem érintett gyermekek vércukor szintjéhez képest magasabb. Ennek következtében megváltozik a szájüreg pH-ja, csökken a nyálelválasztás, ezáltal a fogszuvasodásra való hajlam megemelkedik. A nyálban lévő cukor koncentráció emelkedése pedig rendkívül jó táptalaj a gombás és bakteriális fertőzések kialakulására. A szájüregi fertőzések és a csökkent immunválasz hajlamosító tényezők a szájüregi gyulladásos folyamatok kialakulására (fogágybetegség, ínygyulladás). A fent említett állapotok pedig kedvezőtlenül befolyásolják a gyermekek vércukorszintjét, ami ezáltal nehezebben kontrollálható.Összességében elmondható, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyermekek fokozottan vannak kitéve különböző szájüregi betegségek kialakulására, emiatt nagyon fontos a helyes táplálkozás, otthoni megfelelő fogmosási technika és fegyelem mellett a rendszeres fogászati szűrővizsgálat.

Ha ír nekünk,

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Ha telefonál,

azonnal.

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

Share:

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat