Bölcsességfog. Áldás vagy átok?

A bölcsességfog, az utolsó nagyőrlőfog, amely 18 és 30 éves kor között szokott megjelenni. Becenevét onnan kapta, hogy ebben a korban nő fel az ember, kezd megfontolt, ‘’bölcs’’ lenni. 10-ből 9 embernél legalább egy bölcsességfogat részlegesen vagy teljesen eltakarja az íny.

A 8-as befolyásolja más fogak növekedését is, mivel sok esetben oldalirányban növekszik, bújik elő. Optimális esetben egy felnőtt embernek 32 foga van, beleértve a bölcsesség fogakat is, melyek utoljára bújnak ki. Általában akkor szokták kihúzni őket, amikor gondot okoznak más fogak növekedésében.
Abban az esetben, ha szépen kibújt, terhelhető fog is lehet belőle, magyarul rendesen tudjuk használni evéskor. Ha probléma adódna az előtte lévő foggal, át tudja venni a helyét a bölcsességfogunk.
A bölcsességfogak okozhatnak fájdalmat, duzzanatot, kárt a szomszédos fogakban. Ezeken a helyeken akár ciszta is kialakulhat. Ezek csak súlyos esetekben jelennek meg.
Nem a foghúzás a fájdalmas, amikor lokális érzéstelenítésben eltávolítják, hanem előtte, amikor begyullad és olykor-olykor utána.

bölcsességfog

Hogyan tisztítsuk leghátsó fogunkat?

Mivel a leghátsó fogunkról beszélünk, nagyon nehéz hozzáférni fogkefével. Lepedékes marad, és korábban kezd el szuvasodni. A megoldás az lehet, hogy kisebb fejű fogkefét használunk vagy elektromos fogkefét, amelyekkel könnyen elérhető minden fog.

Mikor kell kihúzni?

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy ki kell húzni, panorámaröntgent kell készíteni először. Ennek alapján a fogorvos meg tudja mondani, hogy a jövőben okozhat-e problémát a fog. Ezen megállapítások számbavételével ajánlatos-e eltávolítani mielőtt teljesen elérné végleges pozícióját. Fiatal pácienseknél könnyebb a fogat kihúzni, mivel a gyökerek nem érik még el végleges méretüket, valamint a csont körülötte nem olyan sűrű még.

Mit történik a bölcsességfog kihúzása után?

Általában kisebb fájdalmat éreznek a betegek és duzzanatot azon a részen, ahol a beavatkozás történt. Az utógondozásról és a gyógyulási időszakban az étkezésről a fogorvos tájékoztat, amely segít csökkenteni a műtét okozta kellemetlenségeket.

Rendelőnk specializálódott a bölcsességfog kihúzásra is, amit altatásban javasolunk elvégezni, steril, biztonságos technikával, ami minimális diszkomforttal jár a műtét után.

Érdeklődöm

Szükséges kezelés
góckutatás / konzultációgyökérkezelésteljes szájrendezés implantátumokkal„foghíjas vagyok”nem szép a mosolyomfáj / lyukas a fogamlecserélném kivehető fogsorom

Anti Spam: Nem vagyok gép

További bejegyzések