bölcsességfog

Bölcsességfog. Áldás vagy átok?

A fogorvos ebben a cikkben elmondja röviden, mit érdemes tudni a bölcsességfogról, illetve a bölcsességfog kezeléséről, esetleges húzásáról. A bölcsességfog, az utolsó nagyőrlőfog, amely 18 és 30 éves kor között szokott megjelenni. Általában ez a legnagyobb fog a szájban. Becenevét onnan kapta, hogy ebben a korban nő fel az ember, kezd megfontolt, ‘’bölcs’’ lenni.

10-ből 9 embernél legalább egy bölcsességfogat részlegesen vagy teljesen eltakarja az íny, nehezen, fájdalmasan jön elő.

A 8-as fog befolyásolja más fogak növekedését is, mivel sok esetben oldalirányban növekszik, bújik elő. Optimális esetben egy felnőtt embernek 32 foga van, beleértve a bölcsesség fogakat is, melyek utoljára bújnak ki. Általában akkor szokták kihúzni őket, amikor gondot okoznak más fogak növekedésében.

Abban az esetben, ha szépen kibújt, terhelhető fog is lehet belőle, magyarul rendesen tudjuk használni evéskor. Ha probléma adódna az előtte lévő foggal, át tudja venni a helyét a bölcsességfogunk.

Fogászati probléma gyakran van a bölcsességfoggal

A bölcsességfogak okozhatnak fájdalmat, duzzanatot, kárt a szomszédos fogakban. Ezeken a helyeken akár ciszta is kialakulhat. Ezek csak súlyos esetekben jelennek meg. Nem a foghúzás a fájdalmas, amikor lokális érzéstelenítésben eltávolítják, hanem előtte, amikor begyullad és olykor-olykor utána.

Hogyan tisztítsuk leghátsó fogunkat, a bölcsességfogat?

Mivel a leghátsó fogunkról beszélünk, nagyon nehéz hozzáférni fogkefével. Lepedékes marad, és korábban kezd el szuvasodni. A megoldás az lehet, hogy kisebb fejű fogkefét használunk vagy elektromos fogkefét, amelyekkel könnyen elérhető minden fog.

Mikor kell kihúzni?

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy ki kell húzni, panorámaröntgent kell készíteni először. Ennek alapján a fogorvos meg tudja mondani, hogy a jövőben okozhat-e problémát a fog. Ezen megállapítások számbavételével ajánlatos-e eltávolítani mielőtt teljesen elérné végleges pozícióját. Fiatal pácienseknél könnyebb a fogat kihúzni, mivel a gyökerek nem érik még el végleges méretüket, valamint a csont körülötte nem olyan sűrű még.

Mit történik a bölcsességfog kihúzása után?

Általában kisebb fájdalmat éreznek a betegek és duzzanatot azon a részen, ahol a beavatkozás történt. Az utógondozásról és a gyógyulási időszakban az étkezésről a fogorvos tájékoztat, amely segít csökkenteni a műtét okozta kellemetlenségeket.

Hungarodentál Fogászat Budapest kíméletes, fájdalommentes bölcsességfog kezelések, altatásban is

Rendelőnk specializálódott a bölcsességfog kihúzásra is, amit akár altatásos fogászati kezelésben javasolunk elvégezni, Ettől sokan félnek, holott nem jár fájdalommal, hiszen jól érzésteleníthető.Steril biztonságos fogászati technikával végezzük el a bölcsességfog eltávolító beavatkozást, ami minimális diszkomforttal jár a műtét után.

Ne halogassa, mert a begyulladt bölcsességfognál kevés fájdalamsabb dolog van. Kérjen időpontot minél előbb!

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat

  frontpageform

  Share:

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat