Barát vagy ellenség? A borról ,,fogas szemmel”

Napi egy pohár bor a vacsorához egészségünkre válik- él a köztudatban. Kutatásokból azt már tudjuk, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát is, de vajon a fogakra jó hatással van? Az európai kultúrában a bor fogyasztásnak történelmi hagyománya van. Már régen is figyeltek rá, hogy minőségi bort fogyasszanak, persze mértékkel.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry (Mezőgazdasági és Élelmiszer-Kémiai Folyóirat) című szaklapban jelent meg először annak a kutatásnak az eredménye miszerint a torokfájásért és a fogszuvasodásért felelős baktériumokat a bor megöli. Itt nem sok különség van a vörös- és fehérborok között, mivel alkolhtartalmának vagy savasságának semmi köze a baktériumok ellen. A borban lévő egyes anyagok felelősek a hatásért.

A fehér bor

Johannes Gutenberg Egyetemen kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a fehérborok sokkal jobban megviselik a fogakat, mint a kék vagy vörös szőlőből készült vörösborok. A fehérbor jobban megtámadja a zománcot. Aki rendszeresen fogyasztja, annak érzékenyebbek lesznek fogai a hidegre és a melegre. Ezért a bor savtartalma a felelős. Ha egy napig fehér borban áztatunk egy fogat, a zománcban lévő foszfor és a kalcium is károsodik, nem csak a felszín. A fehér borok közül a rizling a legveszélyesebb. Ha nem szeretnénk lemondani a fehérbor fogyasztásáról akkor iszogatás közben nassoljunk sajtot. A sajtok gazdagok kálciumban, amely kompenzálja a borban lévő savak károsító hatásait.

A vörösbor

Tudjuk, hogy sok ital van, amelyek elszínezik a fogakat. Ilyen például a vörös bor is. Ugyanakkor mérsékelt fogyasztás mellett képes megvédeni a fogakat a hanyatlástól. Inkább fogyasszunk napi egy pohár vörösbort a szénsavas, cukros italok helyett.

Fogainkkal a legkíméletesebb a piot noir.

Számos kutatást végeztek ebben a témakörben, amelyek kimutatták, hogy a vörösborban megtalálható antioxidáns, a resveratrol pozitív hatással van az egészségünkre. Szervezetünkben való jelenléte segít megelőzni a szívbetegségeket, az agyvérzést, emellett a vérképző szervekre gyakorolt hatása révén serkenti a vérképzést. Segíti az egészséges vérkeringést, ezáltal az ínyt is megfelelően képes táplálni a szervezet, az íny sejtjeinek táplálásával. 

A resveratról önmagában is képes közömbösíteni a szabad gyököket, melyek az oxidatív stressz során képződnek és a telomerek (kromoszómák végein lévő záró bázis párok) rövidülését okozzák, ezáltal génmutációkat okoznak, amik a rákos sejtek kialakulásának esélyét növelik. Ezzel a hatásmechanizmusával a resveratrol segít lassítani a sejtek öregedését és fontos szerepet játszik abban is, hogy a keringési rendszerben életveszélyt okozó vérrögök alakuljanak ki.

Ne feledjük, hogy bor fogyasztás után közvetlen soha ne mossunk fogat! A borozás utáni közvetlen fogmosás fokozza a bor káros hatását. Fogyasztása közben pedig egyen sajtot. Borkóstoló alkalmával is a szakemberek sajtot eszegetnek.

Jó hír a vörösbor kedvelőinek hogy a rendelőnkben használt professzionális Signal Fogfehérítés áll rendelkezésükre, melyet szakképzett higiénikusaink végeznek és a vörösbor által okozott elszíneződésre rendkívül jól hat. További információ itt.

További bejegyzések