Ne hanyagolja el a fogait

Babaprojekt? Kismama fogászati tudnivalók

Ne hanyagolja el a fogait

A kismamák fogápolásáról, fogproblémáiről sok tévhit él. Cikkünkben a fogorvos abban segít, hogy egy kicsit megnyugtató és szakszerű válaszokat adjon. Népi legenda, hogy terhességenként egy fogat veszt az anyuka. Sok helyen hallani, olvasni, hogy nem szabad fogorvoshoz menni várandós állapotban. Ezek csak legendák! Nézzük, mi is az igazság valójában, mire kell odafigyelnünk a 9 hónap alatt és természetesen előtte is.

Ha tudatosan babát tervez, elmegy orvosok hadaihoz kivizsgálásra. Sok esetben elfelejtkeznek a fogorvosról. Ne tegyük! Minden szempontból készüljünk fel, mert rengeteg változáson megy keresztül várandósság alatt a női szervezet. Jobb, ha az áldott állapot elérése előtt minden rendben van a szájüregben is.

Minél előbb menjen fogorvoshoz, ha tudja, hogy babája lesz

Ha már úton van a baba, a terhesség első trimeszterében mindenképpen menjünk el fogászati kivizsgálásra. Az első trimeszterben a legérzékenyebb a magzat mindenféle külső hatásra. Figyelmezessük a fogorvost, hogy babát várunk, mert a legalaposabb odafigyeléssel kell megoldani fogászati problémánkat.

A fogorvost most nem lehet elkerülni: a fogfájást, a rossz fogakat kezelni kell a tehesség alatt

Olyan kíméletes, ám hatásos érzéstelítőt kap az anya, ami nem okozhat károsodást a magzatban. A pontos diagnózis felállításához szükség lehet fogászati röntgenfelvételre. Habár a sugárdózis minimális, mégsem ajánlott. Az egész terhesség alatt kerüljük a röntgenezést, nem csak fogászati diagnózis céljából. A 2. trimeszter a legbiztonságosabb és legalkalmasabb időszak bármilyen fogászati kezelésre, amely a 24. hétig tart. Fogorvosa kérheti, 3-4 havonta látogassa meg felülvizsgálatra, hogy megnézze ínye állapotát. Mi itt a Hungarodenlál fogászati rendelőben különösen odafigyelünk kismama pácienseinkre, hogy kíméletes, ám szakszerű fogászati ellátást kaphassanak.

Fogorvosi tapasztalat: Várandóság alatt a leggyakoribb elváltozás a terhességi fogínygyulladás.

A terhesség alatti hormonváltozásoknak köszönhetően sokkal hamarabb alakulhat ki a fogínygyulladás. Fáj, duzzadt és vérezhet is a fogíny. Szerencsére visszafordítható, de ha nem kezelik, vagy nem fordít figyelmet a kismama a megelőzésre, akkor súlyos fogágy körüli gyulladásra lehet számítani.

Terhesség alatt a fogágygyulladás kockázatos, akár a baba is kisebb lehet

Szakirodalmakból már régóta olvashatjuk, hogy a fogínybetegségek nagymértékben hozzájárulnak a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásához. Nemrég bebizonyították, hogy az ínybetegségek kapcsolatban állnak az alacsony születési súllyal is. Az ínyen keresztül sok baktérium kerül be a szervezetbe, ami koraszüléshez vezethet.

Gyakori a nassolás, a kívánósság

Sok kismama éjszaka nassol, ami nem tesz jót a fogaknak, főleg, ha nem mosnak fogat utána. A különféle savképző baktériumok az édességből származó cukrot savakká alakítják, ami megtámadja a fogakat. Minél tovább érintkezik a sav a fogakkal, annál nagyobb rá az esély, hogy károsodik a fogzománc, amely fogszuvasodáshoz, ezáltal a fogak hanyatlásához vezet. Éjszakai nassolás után is kötelező a fogmosás!

Minél előbbi fogászati kontroll javasolt

Azok, akik családalapításon gondolkoznak, nagyon fontos az előzetes kontrollvizsgálat. Érdemes a régi töméseket kicseréltetni, fogkőleszedésre elmenni stb. A fogorvos felhívja a figyelmét a lehetséges elváltozásokra a terhesség alatt. Mindeközben eloszlatja a tévhiteket, miszerint terhesség alatt elvesztheti a fogait vagy tönkremennek végleg.

Az apukák fogait is érdemes rendbetenni

Babaprojekt alatt nem csak a hölgyeknek érdemes elmenni egy kontrollvizsgálatra. Az Amerikai Urológus Társaság atlantai konferenciáján derült ki, hogy a merevedési zavarban szenvedő férfiak körében sokkal gyakoribb volt a fogínybetegség, mint a kontroll csoportban.

Ráadásul a fogágy-gyulladás és az impotencia összefüggése még az egyéb életmódbeli tényezők számításba vételekor – mint például a dohányzás – is fennállt, különösen a 30 éven aluliak és a 70 éven felüliek esetében.

A Hungarodentál Fogászat Budapesten az egész család fogaira vigyáz. Fájdalommentes kezelések, barátságos, közvetlen légkör és igen magas szintű technológiai tudás várja.

Kismamaként, vagy leendő családalapítóként jöjjön el hozzánk!

Share:

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

      Leginkább jellemző porblémám:

      Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat