A rágó lehet egészséges is?

A rágó lehet egészséges is? Még szép! A rágózás a fogak sportja!

 

A fogorvos szerint egészséges rágó?

Mi itt a Hungarodentál Fogászat Budapest rendelőjében gyakran hallhatjuk a közkeletű legendát a pácensektől, hogy a rágógumi kiszedi a fogtöméseket, leszedi a fogkoronát vagy hidat. Kevesen tudják, hogy a rágógumit épp egy amerikai fogorvos találta fel!

A fiatalabb generációnál a rágózás egy vidám dolog, merészen (inkább gusztustalanul) lehet tátogni vele, vagy az iskolapad lapja alá lehet felragasztani. A rágózás divat, de vajon tényleg káros a fogakra?

Egy kis rágó történelem

A legtöbb ‘’rágó gumifa’’ (zapotilla) Quintana Roo mexikói államban található. Amikor lehántják a kérgét, egy tejszerű folyadék (chicle) termelődik, amely bevonja a sérült kérget. Ezt a tejszerű anyagot használják a rágógumi készítéshez. Már az azték társadalomban is ismerték. Társadalmukban csak a hajadonok és a gyerekek rágcsálhatták a chicle-t. Ha például egy özvegyasszony rágózott, azt prostituáltnak kiáltották ki.

Az USA-ban 1869. december 28-án kért szabadalmat a rágógumi gyártásra William Semple, aki fogorvosként dolgozott és a fogak erősítése céljából fejlesztette ki.

A II. világháború környékén kezdett el nagyon populáris lenni, mivel akkor már minden egyes darab külön csomagolást kapott.

Miért hasznos rágózni?

Köztudott, hogy a rágó jótékony hatással van a fogakra, mivel rágás közben a nyálmirigyekben fokozódik a nyálelválasztás, így a fogak öntisztulásában segít. Nem utolsó sorban friss leheletet biztosít, fizikailag megmozgatja a rágóizmokat, segítségünkre lehet, ha a cigarettázásról akarunk leszokni, fokozza a koncentrációt.

Megfigyelések azt mutatják, hogy az étkezés után a cukormentes rágó képes semlegesíteni az ételmaradékok savas kémhatását, így csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. (Érdekesség, hogy a xilit tartalmú rágó védi a gyerekeket a középfülgyulladástól.)

Diétázás közben is segít a rágó! Rágás közben az agynak jelet küldünk, hogy eszünk (rágunk). Az édes vagy mentolos íz kielégíti, megnyugtatja az ízlelőbimbókat és a kalória-bevitel 0%.

Kellemetlen lehelet akkor alakul ki, amikor táplálkozás után a baktériumok elszaporodnak a szájban. Ugyanakkor a sima ételmaradék is okozhat kellemetlen szagokat és problémákat. Ahogy azt már fentebb említettem, rágózás közben beindul a nyáltermelés, így az elszaporodott baktériumokat képes a szájban „átmosni és kimosni” ezzel is csökkentve a baktériumok számát, ami a szájszagért is felelős.

ha Ön is szertene szebb fogakat, jöjjön el rendelőnkbe.

Hungarodentál Fogászat Budapest: Implantáció, fémmentes fogpótlás, amit biztos nem tesz tönkre a rágógumi.

Tévhitek, amit a Hungarodentál Fogászat Budapest most megcáfol!

 1. Rágógumizástól egy fogtömés nem eshet ki. Ha mégis, a tömés már nem volt jó állapotban. Forduljunk minél előbb fogorvosunkhoz a problémával.
 2. A lenyelt rágó káros hatással a szerveztünkre. Ez nem igaz. Habár nagyrészt emészthetetlen anyagokból áll, lenyelés után áthalad bélrendszerünkön és természetes úton távozik.
 3. A rágófogyasztás bárhol illik. Nem arra való, hogy léggömböt fújjunk belőle, az asztal lapja alá ragasszuk stb. Miután meguntuk, rakjuk zsebkendőbe és dobjuk a szemetesbe, ne dobjuk el az utcán.
 4. A rágózás helyettesíti a fogmosást? Nem helyettesíti. Rágógumi-választáskor ügyeljünk arra, hogy cukormentest vegyünk le a bolt polcáról. A cukortartalmú rágó édesség, fogszuvasodáshoz vezethet!
 5. Egész nap kell rágni, hogy erősödjön a száj. Ne vigyük túlzásba a rágózást! Minden izmunknak szüksége van pihenésre. Étkezések után maximum 20 percig rágózzunk!

Hungarodentál Fogászat Budapest fémmentes fogpótlás, fogkő-eltávolítás, hidak, koronák, fogszabályozás – minden ami egy korszerű fogászati magánrendelőben ma elérhető. Fájdalommentes fogászat, altatásos fogászat, teljes rekonstrukciók

Kérjen időpontot, nem érdemes várnia

Share:

  Leginkább jellemző porblémám:

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat