Milyen hatással van az elektromos cigaretta a fogak egészségére? – A fogorvos válaszol

Az elektromos cigaretta és a fogak egészsége népszerű téma manapság. Hungarodental Fogászat Budapest rendelőjében a teljes körű szájhigiénia és szép fogak a legfontosabbak. De vajon dohányosként mire kell ügyelnie. Igaz-e az, hogy az e-cigi káros a fogakra? – fogorvosunk cikkéből kiderül.

Az elmúlt években egyre növekszik az elektromos cigaretta népszerűsége. Egyre nagyobb számban váltanak az elektromos cigarettára azok, akik régóta dohányoznak, valamint divatból a nem dohányzók is kezdik használni ezt a stílusos és modern eszközt.

Úgy tartják, hogy az elektromos cigaretta biztonságosabb, mint a hagyományos, de igaz ez?

Lehet-e jó alternatívaként tekinteni rá, ha figyelembe vesszük az egészségre, fogakra és szájüregre gyakorolt hatását?

A dohányzás káros az egészségre! De milyen hatással van elektromos cigaretta a fogak egészségére?

Köztudott, hogy a hagyományos dohányzás ártalmas. Fogászati és más egészségügyi problémákat okoz. A mérgező anyagok (több, mint 100 féle vegyület) egy sötét lepedékes réteget hoznak létre a fogakon, amely a baktériumok elszaporodását okozhatja, elősegíti a fogkőképződést, rossz leheletet eredményez.

Ezeket más problémák követhetik, mint a gyulladás, fogíny betegségek és fogszuvasodás, különösen akkor, ha elmarad a rendszeres és megfelelő szájhigiéniai ápolás. Nem beszélve a komolyabb betegségekről, mint a szív-és érrendszeri betegségek, légzőszervi megbetegedések stb.

Az elmúlt években az e-cigaretta váratlan népszerűségnek örvend. Különböző ízekben találhatjuk meg a piacon. Ezek az eszközök gőzt állítanak elő felmelegített oldószerből. A gőz hőmérséklete elérheti a 200° С-ot. Ezeket a gőzöket lélegzik be. A gőz/füst, amit belélegzik az ember nem tartalmazza azokat a káros összetevőket, amelyek jelen vannak a cigarettafüstben. Így segít elkerülni a fogak elszíneződését és fogkő- képződést.

Fontos megjegyezni, hogy ez a gőz nem mindig tartalmaz nikotint. A nikotin minden formában ártalmas (sodort cigaretta vagy éppen e-cigaretta).

A forró és tömény gőzök belélegzése negatívan érinti a szöveteket a szájüregben, amely irritációhoz, száj-és torokszárazsághoz vezet. Ezek a leggyakoribb tünetek az elektromos cigaretta használóknál.

Fogorvos szerint – inkább az e-cigi, mint a hagyományos füstölnivalő

Több kutatást is végeztek arra vonatkozóan, hogy káros-e az elektromos cigaretta. 2014-ben azt a következtetést vonták le, hogy rövid távon az e-cigaretta használata nem káros az egészségre.

Egy másik kutatásnál azt állapították meg, hogy kevesebb káros összetevő jut a szervezetbe a gőz belélegzésekor. Másrészről az egyik aroma összetevő belélegzéskor rekedtséget, köhögést, irritációt okoz a hörgőknél. De a fogakat nem sárgítja el.

Fogászatra mindenképp kell járni rendszeresen

Fogaink, szánk épsége érdekében rendszeresen, napi kétszer mossunk fogat, fél évente menjünk el fogkő leszedésre és évente fogorvosi ellenőrzésre. Káros hatásai az elektromos cigarettának alacsonyabbak, mint a hagyományos cigarettának, de ne felejtsük el, hogy az egészségre továbbra is hatással van az e-cigaretta.

Hungarodental Fogászat Budapest fogfehérítés dohányosoknak, fémmentes fogpótlások, professzionális fogászati kezelések, implantáció fájdalommentesen.

Kérjen időpontot egy fogorvosi vizsgálatra!

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat

  frontpageform

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat