gyökérkezelés

A fogak utolsó esélye: a gyökérkezelés

A gyökérkezelés során a beteg fog még egy eselyt kap arra, hogy ne kerüljön eltávolításra. Balesetekből adódóan sérül vagy jelentősen szuvas fog idegeinek elávolítását és a fog megtartását foglalja magában a kezelés. Célunk, hogy a meglévő fogakat megmentsük, megtartsuk, ha nem muszaj ne húzzuk ki.

A gyökérkezelés kezelés során a fogbél (pulpa) tartalmát távolítja el a fogorvos, a gyökércsatornákat sterillé teszi, majd egy speciális anyaggal a teljes csatornát betömi, hermetikusan lezárja.

Hogyan történik a kezelés?

Miután a panaszokat tisztáztuk a kezelő orvossal, röntgenfelvétel készül, amely alapján teljes képet kapunk a fogak állapotáról. Fontos tudni a fogágy állapotát, a gyökércsúcs körüli esetleges gyulladásokról is. A kezelés fájdalommentes, mivel az éritett területet eléréstelenítjük. Ha már teljesen elhalt a fogbél teljesen fájdalommentes. Ha gyulladásban van kisebb kellementlen érzésre számíthatunk, de nem konkrét fajdalomra. Ezután a fogorvos feltárja a fogat. Akkor feltárásra van szükség, hogy az összes gyökeret elérje a fogorvos. Ezután a gyökércsatorna hosszának meghatározása történik. Következő lépésben egy speciális reszelő segítségével törtéik az elhalt vagy gyulladásban lévő szövetek eltávolítása. Alaposan kitisztítjuk és feltárjuk a csatornákat.

Szükség esetén az első lépésben gyulladáscsökkentő gyógyszert helyezünk be és ideiglenesen lezérjuk a fogat. Ha panaszmentes, a masodik alkalommal végleges gyökértömő anyaggal lezárjuk a fogat. Így teljesen elzártuk a fog üregrendszerét a szervezettől. Kontrollként ismét röntgen felévelt készítünk, ezzel ellenőrizve a gyökérkezelés eredményességét. A gyökértömések 90%-a sikeres. A sikertelenség oka lehet a nem jól bemért gyökér hossza, vagy a gyökérben esetenként jelenlévő járulékos csatornák, amelyeket egyálán nem vagy csak nagyon nehezen lehet kitisztítani. Ezeket a járulékos gyökércsatornákat még a röntgen sem mindig mutatja ki.

Mire számíthatok a kezelás után?

A végleges tömés után elképzelhető, hogy pár napig érzékeny lesz a fogunk. Harapásra is érzékeny lehet, de nem sajgó fájdalom jelentkezik. Ha a gyökércsúcs körüli terület gyullandt volt, nem fog a fajdalom egyik napról a masikra elmúlni,de nem sok idő elteltével panaszmentessé válik. Fájdlomcsillapításra hasznalhatunk paracetamolt, ibuprofent vagy Cataflamot. A fogak végleges ellátása a módszertani útmutatók szerint a korona. A gyökérkezelt fogakkal évekig élvezhetjük az evés örömeit, bár terhelhetőségük kisebb, mint az ép fogaké.

Amennyiben nem lehet elvégezni a kezelést és a fogat el kell távolítni ajánljuk az azonnali terhelésű implantátumokat, melyekkel fix fogpótláshoz juthatnak 1- 2 munkanapon belül, foghúzás után.

  Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaGyerekfogászat

  frontpageform

   Leginkább jellemző porblémám:

   Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat

    Leginkább jellemző porblémám:

    Szép mosolyFogfájásAltatásImplantációFogszabályozásDentalhigiéniaRégi ügyfélGyerekfogászat