Fog, sorbanállás nélkül, altatásban is.

Nem minden cirkónium

Nem mind cirkon ami fénylik!

Avagy milyen anyagból készülhetnek esztétikus fogpótlások CAD/CAM technológiával?

A XXI. században a számítógép és technika gyors fejlődése lehetővé tette, hogy bizonyos kerámiákat fel tudjuk használni a fogászatban. Ez eddig nem volt lehetséges hagyományos laboratóriumi módszerekkel. A CAD/CAM (számítógéppel segített tervezés és kivitelezés) rendszer megjelenése áttörést hozott a fogászatban használt technológiában.

A számítógéppel segített tervezés kifejlesztése lehetővé tette, hogy a legprecízebb és legidőtállóbb fogpótlások készüljenek. Ezzel a technikával teljes mértékben kiküszöbölhető az emberi tévedés lehetősége, mivel a tervezést és a gyártást is számítógép vezérli. A CAD/CAM rendszerek egy tömbből faragják ki a fogpótlást ezred milliméternyi pontossággal, vagy a 3D nyomtatók lézer segítségével építik fel a fogakat.

De vajon miről is beszél a fogorvos, amikor cirkon koronáról beszél? És vajon miért van olyan sokféle áron?

Bár mindenki cirkon koronáról ír a prospektusokban, valójában nagyon sokszor nincs is cirkónium a fémmentes fogban. A kerámia oxid jelen esetben a cirkónium dioxidot, vagy aluminium oxidot jelent. Ezek az oxidkerámiák erősek tudnak lenni, de nem annyira mint a fémek. Vastagabb koronákat, hidakat kell készíteni belőlük, viszont fehér színük, a foghoz közelebb álló tulajdonságaik miatt kedveltté váltak.

De miért is olyan drága a cirkónium váz?  Részben az elészítéshesz szükséges CAD/CAM rendszer költsége miatt, másrészt az olcsó cirkónium sugárzó anyagokkal szennyezett lehet, amit drágán lehet csak eltávolítani, ezért maga az alapanyag sem olcsó.  Az olcsó alapanyagból készült fogpótlás bizony sugározhat. Bár a cirkónium fehér, de matt színű és egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy fog. Ezért még hagyományos porcelánnal leplezni kell.

Vannak kerámiák amik viszont pont úgy néznek ki, mint a fogzománc, de ezek törékenyebbek, nehezebb feldolgozni őket.

De akkor valójában melyik is a legjobb a kerámia? Melyik a legerősebb, a legesztétikusabb, a legkönnyebben formázható?

A kerámiák alapanyagát por formájában összekeverik majd magas hőmérsékletre hevítik és létrejön a porcelán, amit ismerünk. Üveg kristályok beépülnek a szilikátba ezzel növelve az erősségét a kerámiának. Más ásványi anyagokkal állítják be az anyag áttetszőségét és fényelnyelését. Ez a két paraméter nagyon fontos ahhoz, hogy esztétikus kerámiát kapjunk.

A leucittal megerősített üveg kerámia különlegessége, hogy a leucit kristályokkal erősebb anyagot tudunk előállítani, mint a hagyományos porcelán. Az anyag finomabb, az áttetszősége a magasabb  esztétikai pótlásoknál kiváló.  ezzel a technológiával olyan vékony héjakat lehet készíteni, hogy nem kell a fogakat lecsiszolni hozzá.

Érdemes fogorvosát megkérdezni mielőtt fémmentes koronát készít, mire is gondol pontosan.

Újabb trend a kompozit anyagok használata, amikor a kerámiát műanyaggal vegyítik, ezáltal csökkentve a törékenységet, miközben a kiváló esztétikai hatás megmarad.

Tudta?

Az ittiriummal erősített cirkónium kerámiáknak “öngyógyító” tulajdonsága van. Ha terhelés hatására mikro repedés keletkezik a kerámiában, akkor a repedés körül a kristályszerkezet megváltozása megakadályozza a repedés továbbterjedését.

A gyengébb minőségű, vagy rosszul kezelt cirkónium vázak rágás hatására vizes közegben kb. négy év után meggyengülnek és eltörnek.

Bejelentkezéshez töltse ki az alábbi űrlapot:

Altatás érdekelImplantáció érdekelFogszabályozás érdekelSzép mosolyt szeretnékSOS - nagyon fáj a fogam
Nem vagyok robotRobot vagyok
Share: