KivehetŇĎ mŇĪfogsor vagy implant√°tum? – t√©nyek r√∂viden

A kivehetŇĎ p√≥tl√°sr√≥l

KivehetŇĎ mŇĪfogsor vagy implant√°tum? – t√©nyek r√∂viden

A kivehetŇĎ p√≥tl√°sr√≥l A kivehetŇĎ p√≥tl√°sr√≥l

KivehetŇĎ mŇĪfogsor, (prot√©zis) vagy fixen r√∂gz√≠tett implant√°tum? Fog√°szati rendelŇĎnkben sokan m√©rlegelnek, gondolkoznak, melyik lenne j√∂bb, mit nyerhet valaki, ha az azonnal terhelhetŇĎ sv√°jci implant√°tumot v√°lasztja – vagy mire kell sz√°m√≠tania, ha a kivehetŇĎ mŇĪfogsort? Cikk√ľnkben k√∂rbej√°rjuk, milyen probl√©m√°kat okoz a mŇĪfogsor a mindennapi √©letben.

A fogveszt√©s term√©szetes r√©sze az √∂reged√©snek. A korral egyre t√∂bben kezdenek el kivehetŇĎ r√©szleges, vagy teljes prot√©zist viselni.

ElsŇĎ √©s leggyakoribb zavar√≥ t√©nyezŇĎ megszok√°skor, hogy a mŇĪfogsor visel√©s√©vel sajnos a besz√©d is megv√°ltozhat.

A besz√©dhiba gyakori a mŇĪfogsort viselŇĎk k√∂r√©ben. A probl√©ma idŇĎvel kik√ľsz√∂b√∂lhetŇĎ, amikor hozz√°szokik viselŇĎje. Ez nem azt jelenti, hogy megszŇĪnik a gond. A leggyakoribb, sokszor visszaford√≠thatatlan t√ľnetek a folyamatos telts√©g√©rzet a sz√°jban, t√∂bb ny√°l termelŇĎd√©se √©s a diszkomfort √©rz√©s, mert a fogsort nem tudj√°k megszokni.

A p√∂szes√©gn√©l jelentŇĎs probl√©m√°t jelent az, hogy a prot√©zis egy idegen t√°rgy a sz√°jban, √≠gy t√∂bb ny√°lat gener√°l a sz√°j, mint kellene. A ny√°l-t√ļltermelŇĎd√©s seg√≠ti a p√∂szes√©get. Ha a t√ļlzott ny√°lelv√°laszt√°st√≥l elkezd mozogni a fogsor, akkor t√∂bbekn√©l megfigyelhetj√ľk, hogy √ļgy besz√©lnek, mintha √∂bl√∂getn√©nek vagy gargariz√°ln√°nak.

Fog√°szati tapasztalat azt mutatja, hogy mikor elŇĎsz√∂r haszn√°lj√°k a kivehetŇĎ prot√©zist, sokan √ļgy √©rezhetik, hogy teli sz√°jjal besz√©lnek. Ezt meg kell szokni, de ha egy h√©t ut√°n is jelentkezik ez az √©rz√©s, forduljanak ism√©t fogorvosukhoz!

 

Fog n√©lk√ľl megv√°ltozhat az arc form√°ja, beesik, megereszkedik, √∂reges lesz

A hossz√ļ ideig hi√°nyz√≥ fogak √©s a prot√©zis visel√©s az arc megereszked√©s√©hez vezetnek, amit korai √∂reged√©snek is nevez√ľnk. Ez azt jelenti, hogy az √°llkapocscsont elkezd visszah√ļz√≥dni. Ennek eredm√©nyek√©nt az arc megereszkedik, bes√ľpped, a csontsŇĪrŇĪs√©g cs√∂kken. Ilyenkor csak seb√©szeti beavatkoz√°ssal lehet helyre√°ll√≠tani az arcot.

A prot√©zis nem √ļgy mŇĪk√∂dik, mint a term√©szetes fogak.

Fog√°szati szempontb√≥l fontos tudni, hogy a r√°g√°si erŇĎ, a terhel√©s m√°shogy egyenl√≠tŇĎdik ki a mŇĪfogsort viselŇĎkn√©l. Az √°llkapcsokra nehezedŇĎ nyom√°s √©s ennek kiterjed√©se d√∂ntŇĎ fontoss√°g√ļ. Ezek az erŇĎk form√°lj√°k, √©s teszik az √°llkapocs csontj√°t erŇĎss√© √©s eg√©szs√©gess√©. Az marad form√°ban, az erŇĎs√∂dik, amit folyamatosan haszn√°lunk.

P√©ld√°ul rendszeres sportol√°skor az izmok form√°l√≥dnak, de amint abbahagyj√°k a sportol√°st, az izmok lassank√©nt elvesztik form√°jukat. Az √°llkapocs izmai ugyan√≠gy mŇĪk√∂dnek, ha nem terhelj√ľk r√°√°g√°ssal, harap√°ssal az izok elvesztik erej√ľket, form√°jukat. √Čpp ez√©rt fontos, hogy mŇĪfogsorral is min√©l t√∂bbet r√°gjon, harapjon, m√©g akkor is, ha nem k√©nyelmes annyira.

 

A kivehetŇĎ fogsor olyan probl√©m√°kat is okozhat, amirŇĎl nem is hallott m√©g.

 

  1. A protéziseket néhány évente igazítani kell, mert nem illeszkednek a szájba pontosan a folyamatos csontveszteség miatt.
  2. A prot√©zis √©lettartama korl√°tozott, idŇĎrŇĎl idŇĎre √ļjat kell csin√°ltatni.
  3. A protézist a még megmaradt saját fogakra horgonyozzák, ám ha ezekkel valami történik, hiszen minden régi fog problémás lehet bármikor, akkor a protézist is változtatni kell, vagy cserélni.
  4. A mozg√≥, rosszul illeszkedŇĎ mŇĪfogsor irrit√°ci√≥t okozhat a sz√°jban, r√°ad√°sul sebek is megjelenhetnek, melyek elfertŇĎzŇĎdhetnek. Ahogy n√©ha halljuk a betegektŇĎl itt a fogorvosi rendelŇĎben, ‚Äúfelt√∂ri a az √≠ny√©t a prot√©zis‚ÄĚ. Ez azonban nem csak f√°jdalmas, hanem vesz√©lyes is, sz√°j√ľregi r√°k alakulhat ki a fertŇĎz√∂tt ter√ľleteken.
  5. Meg kell nagyon válogatni, mit képes megenni, mit tud rágni, vagy elharapni. Mivel a harapás gyengébb lesz, problémákat fog okozni a keményebb ételek elfogyasztása, mint például a steak, vagy a mogyorós, magvas ételek.
  6. Al√°szorulhatnak √©teldarabk√°k, amik szint√©n nagyon sok irrit√°ci√≥t okozhatnak, m√©g mŇĪfogsorragaszt√≥ haszn√°lata mellett is.

 

Svájci implantátumokkal ismét teljes életet élhet!

Ha az implantációt választja, akkor a fenti gondokkal nem kell foglalkoznia többé. Olyan mintha visszakapta volna a saját fogait, méghozzá akár szebbet, mint amilyen fiatalkorában volt.

  1. Az arc harmonikus, természetes marad, a csontok terhelés alatt vannak, kevesbb az esély a csontvesztésre.
  2. Az √©teleket ugyan√ļgy tudja enni, mint r√©gen, de az√©rt √≥vatosan vigy√°zzon a fogimplant√°tumok terhel√©s√©re, k√ľl√∂n√∂sen a csontosod√°si idŇĎszakban.
  3. Az implant√°tumok, a teljes rekonstrukci√≥k ak√°r egy √©letre sz√≥l√≥ megold√°st ny√ļjtanak.
  4. Az implant√°tum √°ra bet√©telkor magasabb, mint a kivehetŇĎ mŇĪfogsor √°ra, √°m ha ezt a teljes visel√©si idŇĎre, √©vtizedekre vet√≠tj√ľk, akkor lehet, hogy m√©g olcs√≥bb is.

Stratégiai implantátumokkal ismét mosolyoghat és nem kell lemondania a legfinomabb falatokról!

A Sv√°jci implant√°tumok ma a vezetŇĎk ezen a ter√ľleten √©s mi csak azokkal dolgozunk. Ez nem f√©lmegold√°s!

98,9%-ban alkalmazhat√≥ sv√°jci fog√°szati implant√°tumainkn√°l csontp√≥tl√°s n√©lk√ľl 5 napon bel√ľl visszaadjuk az ev√©s √∂r√∂m√©t √©s gy√∂ny√∂rŇĪ mosoly√°t! BŇĎvebb inform√°ci√≥√©rt kattintson ide: http://hungarodental.hu/fogaszati-hirek/strategiai-implantatumokkal-nem-keso-meg-az-iden-sem-mosolyogni

BEJELENTKEZEM


Altatás érdekelImplantáció érdekelFogszabályozás érdekelSzép mosolyt szeretnékSOS - nagyon fáj a fogam
Nem vagyok robotRobot vagyok