A kivehető pótlásról

Kivehető műfogsor vagy implantátum? – tények röviden

A kivehető pótlásról A kivehető pótlásról

Kivehető műfogsor, (protézis) vagy fixen rögzített implantátum? Fogászati rendelőnkben sokan mérlegelnek, gondolkoznak, melyik lenne jöbb, mit nyerhet valaki, ha az azonnal terhelhető svájci implantátumot választja – vagy mire kell számítania, ha a kivehető műfogsort? Cikkünkben körbejárjuk, milyen problémákat okoz a műfogsor a mindennapi életben.

A fogvesztés természetes része az öregedésnek. A korral egyre többen kezdenek el kivehető részleges, vagy teljes protézist viselni.

Első és leggyakoribb zavaró tényező megszokáskor, hogy a műfogsor viselésével sajnos a beszéd is megváltozhat.

A beszédhiba gyakori a műfogsort viselők körében. A probléma idővel kiküszöbölhető, amikor hozzászokik viselője. Ez nem azt jelenti, hogy megszűnik a gond. A leggyakoribb, sokszor visszafordíthatatlan tünetek a folyamatos teltségérzet a szájban, több nyál termelődése és a diszkomfort érzés, mert a fogsort nem tudják megszokni.

A pöszeségnél jelentős problémát jelent az, hogy a protézis egy idegen tárgy a szájban, így több nyálat generál a száj, mint kellene. A nyál-túltermelődés segíti a pöszeséget. Ha a túlzott nyálelválasztástól elkezd mozogni a fogsor, akkor többeknél megfigyelhetjük, hogy úgy beszélnek, mintha öblögetnének vagy gargarizálnának.

Fogászati tapasztalat azt mutatja, hogy mikor először használják a kivehető protézist, sokan úgy érezhetik, hogy teli szájjal beszélnek. Ezt meg kell szokni, de ha egy hét után is jelentkezik ez az érzés, forduljanak ismét fogorvosukhoz!

 

Fog nélkül megváltozhat az arc formája, beesik, megereszkedik, öreges lesz

A hosszú ideig hiányzó fogak és a protézis viselés az arc megereszkedéséhez vezetnek, amit korai öregedésnek is nevezünk. Ez azt jelenti, hogy az állkapocscsont elkezd visszahúzódni. Ennek eredményeként az arc megereszkedik, besüpped, a csontsűrűség csökken. Ilyenkor csak sebészeti beavatkozással lehet helyreállítani az arcot.

A protézis nem úgy működik, mint a természetes fogak.

Fogászati szempontból fontos tudni, hogy a rágási erő, a terhelés máshogy egyenlítődik ki a műfogsort viselőknél. Az állkapcsokra nehezedő nyomás és ennek kiterjedése döntő fontosságú. Ezek az erők formálják, és teszik az állkapocs csontját erőssé és egészségessé. Az marad formában, az erősödik, amit folyamatosan használunk.

Például rendszeres sportoláskor az izmok formálódnak, de amint abbahagyják a sportolást, az izmok lassanként elvesztik formájukat. Az állkapocs izmai ugyanígy működnek, ha nem terheljük ráágással, harapással az izok elvesztik erejüket, formájukat. Épp ezért fontos, hogy műfogsorral is minél többet rágjon, harapjon, még akkor is, ha nem kényelmes annyira.

 

A kivehető fogsor olyan problémákat is okozhat, amiről nem is hallott még.

 

  1. A protéziseket néhány évente igazítani kell, mert nem illeszkednek a szájba pontosan a folyamatos csontveszteség miatt.
  2. A protézis élettartama korlátozott, időről időre újat kell csináltatni.
  3. A protézist a még megmaradt saját fogakra horgonyozzák, ám ha ezekkel valami történik, hiszen minden régi fog problémás lehet bármikor, akkor a protézist is változtatni kell, vagy cserélni.
  4. A mozgó, rosszul illeszkedő műfogsor irritációt okozhat a szájban, ráadásul sebek is megjelenhetnek, melyek elfertőződhetnek. Ahogy néha halljuk a betegektől itt a fogorvosi rendelőben, “feltöri a az ínyét a protézis”. Ez azonban nem csak fájdalmas, hanem veszélyes is, szájüregi rák alakulhat ki a fertőzött területeken.
  5. Meg kell nagyon válogatni, mit képes megenni, mit tud rágni, vagy elharapni. Mivel a harapás gyengébb lesz, problémákat fog okozni a keményebb ételek elfogyasztása, mint például a steak, vagy a mogyorós, magvas ételek.
  6. Alászorulhatnak ételdarabkák, amik szintén nagyon sok irritációt okozhatnak, még műfogsorragasztó használata mellett is.

 

Svájci implantátumokkal ismét teljes életet élhet!

Ha az implantációt választja, akkor a fenti gondokkal nem kell foglalkoznia többé. Olyan mintha visszakapta volna a saját fogait, méghozzá akár szebbet, mint amilyen fiatalkorában volt.

  1. Az arc harmonikus, természetes marad, a csontok terhelés alatt vannak, kevesbb az esély a csontvesztésre.
  2. Az ételeket ugyanúgy tudja enni, mint régen, de azért óvatosan vigyázzon a fogimplantátumok terhelésére, különösen a csontosodási időszakban.
  3. Az implantátumok, a teljes rekonstrukciók akár egy életre szóló megoldást nyújtanak.
  4. Az implantátum ára betételkor magasabb, mint a kivehető műfogsor ára, ám ha ezt a teljes viselési időre, évtizedekre vetítjük, akkor lehet, hogy még olcsóbb is.

Stratégiai implantátumokkal ismét mosolyoghat és nem kell lemondania a legfinomabb falatokról!

A Svájci implantátumok ma a vezetők ezen a területen és mi csak azokkal dolgozunk. Ez nem félmegoldás!

98,9%-ban alkalmazható svájci fogászati implantátumainknál csontpótlás nélkül 5 napon belül visszaadjuk az evés örömét és gyönyörű mosolyát! Bővebb információért kattintson ide.

Share: