Hogyan hatnak a fogainkra a divatos diéták?

Diéta és fogaink

Hogyan hatnak a fogainkra a divatos diéták?

Diéta és fogaink

A fogy√≥k√ļra nem fog√°szati k√©rd√©s elsŇĎsorban, m√©gis van p√°r dolog, amit √©rdemes meghallgatnia a fogorvost√≥l. A j√≥ idŇĎ k√∂vetkezt√©ben r√°d√∂bben√ľnk, hogy felszedt√ľnk p√°r kil√≥t a t√©l folyam√°n √©s elkezdj√ľk a divatos di√©t√°kat, melyek hat√°sa sokszor hossz√ļ t√°v√ļ eredm√©nyekkel nem kecsegtet. T√∂bb klinikai kutat√°s kimutatta, hogy ezen b√∂jt√∂k t√∂bbs√©ge nem olyan eg√©szs√©ges, ahogy azt a fogyni v√°gy√≥k gondolj√°k.

Milyen hat√°ssal vannak a fogainkra, √≠ny√ľnkre ezek a fogy√≥k√ļr√°k?

Egyre t√∂bbet hallunk a l√©b√∂jt k√ļr√°r√≥l. L√©nyege, hogy csak gy√ľm√∂lcs- √©s z√∂lds√©gleveket fogyasztunk, teljesen lemondunk a szil√°rd t√°panyagr√≥l. P√°r nap alatt kil√≥kat fogyhatunk, √°ll√≠tj√°k a cikkek.

Fogorvos szemmel ez a k√ļra nem t√ļl eg√©szs√©ges

Ha nem esz√ľnk szil√°rd √©telt, nem r√°gunk. A r√°g√°s serkenti a ny√°ltermel√©st. Sz√ľks√©g van a ny√°lunkra, hogy ellens√ļlyozzuk a bakt√©riumok kialakul√°s√°t, ami rossz hat√°ssal van fogainkra. Ha szil√°rd √©telt √©s gy√ľm√∂lcslevet is fogyasztunk, az is k√°ros tud lenni fogainkra. A gy√ľm√∂lcsl√© √°ltal√°ban savas, ami foly√©kony √°llapotban k√∂rbeveszi a fogakat. A gy√ľm√∂lcslevek √∂nmagukban ugyanolyan k√°rosak, mint a cukros √ľd√≠tŇĎitalok. Azt aj√°nljuk, ne facsarj√°k, turmixolj√°k a gy√ľm√∂lcs√∂ket, z√∂lds√©geket, ink√°bb egyben egy√©k meg azokat. Mik√∂zben harapjuk p√©ld√°ul az alm√°t, s√°rgar√©p√°t tiszt√≠tjuk vel√ľk fogainkat.

Ha m√©gis csak gy√ľm√∂lcslevet akarunk inni, ne folyamatoan sz√ľrcs√∂lgess√ľk eg√©sz nap, hanem a normal √©tkez√©si ciklusnak megfelelŇĎen fogyasszuk, √©s v√≠zzel √∂bl√≠ts√ľk ki a sz√°nkat ut√°na. Soha ne mossunk fogat k√∂zvetlen gy√ľm√∂lcsl√© fogyaszt√°s ut√°n, v√°rjunk legal√°bb 10 percet! V√©dj√ľk meg a fogzom√°ncunkat!

Vegán diéta fogorvos szemmel

M√°sik divatos di√©ta a veg√°n √©trend, amikor az ember nem eszik semmilyen √°llati eredetŇĪ √©telt. Ilyen p√©ld√°ul a h√ļs, hal, toj√°s, sajt, stb. Ilyen esetben p√≥tolni kell azokat a vitaminokat, amelyek l√©tfontoss√°g√ļak a szervezet mŇĪk√∂d√©s√©hez. Tulajdonk√©ppen ez nem fogy√≥k√ļra, hanem √©letm√≥d, √©letszeml√©let.

A B12, cink, D-vitamin, amelyek alapfelt√©telei az eg√©szs√©ges fogaknak, csontoknak √©s az √≠nynek. Aki a veg√°n √©trenddel pr√≥b√°lkozik, annak tan√°csoljuk, hogy fogyasszon sz√≥jatejet √©s szedjen t√°pl√°l√©kkieg√©sz√≠tŇĎket. Ha t√°panyaghi√°ny l√©p fel a szervezetben azt kirepedezett ajkunk azonnal jelzi, valamint nyelv√ľnk√∂n √©gŇĎ √©rz√©st is tapasztalhatunk.

Fogorvosilag egészséges, de szájszagot okozhat

Az utols√≥ √©tkez√©si szok√°s, amivel foglalkozunk az az alacsony sz√©nhidr√°t tartalm√ļ √©trend. Komolyan korl√°tozz√°k a sz√©nhidr√°t fogyaszt√°st, mint p√©ld√°ul a Paleo- vagy az Atkins di√©ta. Ezen √©trendek hosszabb t√°von az √≠nyv√©rz√©s √©s fogszuvasod√°s cs√∂kken√©s√©hez vezetnek, viszont mivel a cukrok helyett a zs√≠rbont√°sb√≥l keletkezik az energia, kellemetlen leheletet √©s sz√°jsz√°razs√°got is okozhatnak. Ezt ket√≥zisnak nevezz√ľk.

Fogorvos tipp fogyózóknak: javasoljuk hogy minél több vizet igyanak és alkoholmentes szájvizet használjanak azok, akik követik ezt az étkezési módot.

Fogy√≥k√ļra alatt √©rdemes a fogorvoshoz is elmenni

A fogy√≥k√ļra ideje alatt javasolt elv√©geztetni az idŇĎszakos nagyobb fog√°szati kezel√©seket is. Sajnos vannak olyan beavatkoz√°sok amikor a kezel√©sek k√∂z√∂tt kicsit nehezebb a r√°g√°s, vagy jobban kell vigy√°zni az ev√©ssel. Ez seg√≠t a tervezett di√©t√°nk betart√°s√°ban.

Fogorvos tipp: LegelŇĎny√∂sebb √©telek a fogaknak:

-tej és tojás

-sajt és joghurt

-h√ļs, hal √©s tofu

-brokkoli, sárgarépa és a mindenféle ropogós zöldség

-alma

Fog√°szat Budapest Hungarodental rendelŇĎ. Eg√©szs√©ges √©s sz√©p fogak, fogp√≥tl√°sok, f√©mmentes fogp√≥tl√°sok r√∂vid idŇĎ alatt. K√©rjen idŇĎpontot!

 

BEJELENTKEZEM


Altatás érdekelImplantáció érdekelFogszabályozás érdekelSzép mosolyt szeretnékSOS - nagyon fáj a fogam
Nem vagyok robotRobot vagyok